Zo voorkom je een burn-out
Categorie : Geestelijke gezondheid Psychische aandoeningen
Voorkomen is altijd beter dan genezen, en dat geldt zeker ook voor een burn-out. In deze hectische tijd waarin we alles tegelijk moeten doen en hoge eisen aan onszelf stellen, hebben veel mensen last van een burn-out. Hieronder volgen wat praktische tips die je kunt integreren in jouw dagelijks leven om een burn-out te slim af te zijn.
Fouten maken mag
Stress is de grote boosdoener wanneer het gaat om een burn-out. Schiet dus niet gelijk in de stress wanneer je een fout maakt. Je bent maar mens en iedereen doet weleens iets fout. Of het nu gaat om de opvoeding van de kinderen of om een klus op het werk, een foutje maken is menselijk. Probeer voor jezelf net zo vriendelijk te zijn als voor een ander. Vind jij het heel erg als jouw collega een fout maakt? Nee toch? Wees dan ook niet zo streng voor jezelf.
Laat de mening van anderen los
Piekeren put de geest uit en vaak komt gepieker voort uit angst wat anderen van je zullen vinden. De eerlijke waarheid is echter, dat maar weinig mensen naderhand nog bezig zullen zijn met wat jij hebt gezegd of hebt gedaan. Daarnaast helpt nadenken over dingen die zijn gebeurd ook niet. Zelfs wanneer je op zoek bent naar een oplossing na een conflict, komt de oplossing vaak sneller wanneer je er niet meer over nadenkt, maar afstand neemt van de situatie. Piekeren is dus totaal niet praktisch.
Beweeg!
Wanneer je het heel erg druk hebt, ben je juist geneigd om het bewegen over te slaan en is het veel verleidelijker om een zak chips open te trekken of het glaasje bij te vullen. Toch is bewegen dé manier om een burn-out tijdig te voorkomen. Ga bijvoorbeeld elke dag voor de lunch een rondje lopen, alleen of met collega’s. Op deze manier kun je het werk even van je afzetten en de ledematen strekken. Fysiek weg zijn van de werkplek doet een mens goed en door te bewegen heb je weer frisse energie om problemen te lijf te gaan.