Afvallen met havermout?

Afvallen met havermout

Afvallen met havermout?

Kun je met havermout afvallen? De meningen zijn erover verdeeld. Er zijn mensen die beweren dat havermout ongezond is en juist voor problemen zorgt en er zijn mensen die zweren bij het afvallen met havermout. Hoe zit dat nu echt?

Havermout is koolhydraatarm

Om te beginnen is havermout koolhydraatarm, in die zin dat er weliswaar veel koolhydraten in zitten, maar dit alleen maar complexe (lees: gezonde) koolhydraten zijn. Er zijn maar weinig mensen die dat weten. De meeste mensen branden hun vingers niet aan havermout, juist omdat ze schrikken van de hoeveelheid koolhydraten. En toch kun je havermout prima nuttigen binnen een koolhydraatarm eetpatroon. Om dat te begrijpen moet je snappen wat het onderscheid is tussen complexe en enkelvoudige koolhydraten.

Complexe koolhydraten

Complexe koolhydraten zijn koolhydraten die je lichaam nodig heeft. De energie die deze koolhydraten met zich meenemen komt beetje bij beetje vrij. Je lichaam heeft dus ruim de tijd om die energie te verbruiken, maar zal ook niet snel aankomen. De koolhydraten blijven als het ware in beweging en worden verbrand. Er wordt geen vet opgeslagen door het verbruik van deze koolhydraten. In een gezond en gevarieerd eet- en drinkpatroon mogen deze koolhydraten dus ook niet ontbreken. Ze maken gewoon deel uit van de caloriebehoefte (lees: energiebehoefte) van je lichaam.

Enkelvoudige koolhydraten

Enkelvoudige koolhydraten staan bekend als “de snelle suikers” die je vindt in veel snoep, zoals chocoaderepen Mars en Twix, maar ook in veel tussendoortjes waarvan wordt gedacht dat ze gezond zijn. Denk aan die fruitrepen die je wel eens op scholen ziet. Die zijn niet gezond, voorzien je gedurende zeer korte tijd van heel veel koolhydraten die niet verbrand kunnen worden. En wat gebeurt er met koolhydraten die niet verbrand kunnen worden? Juist, die worden opgeslagen als overtollig vet. Het grote nadeel van deze suikers in koolhydraten is dat ze je een gelukkig en zalig gevoel geven. Maar om datzelfde gevoel te bereiken moet je er steeds meer van eten en drinken. Je bent suikerverslaafd. En het is heel lastig om daarvan af te kicken.

Dus… over koolhydraten

Met andere woorden: complexe koolhydraten mag je eten en zitten in havermout. Maar enkelvoudige koolhydraten komen in havermout niet voor. Wil je hier meer over weten? Lees dan wat Dieetkompas zegt over een koolhydraatarm dieet.

Havermout bevat eiwitten

Een ander groot voordeel van havermout is dat het stijf staat van de eiwitten. Er zitten heel veel eiwitten in havermout. Dat is erg voordelig, want eiwitten hebben een functie die je spieren helpen te herstellen, ze zorgen voor een gevoel van verzadiging en zijn de grootste bron van energie die je je voor kan stellen bij voeding. Omdat havermout rijk is aan eiwitten en eiwitten erg vullen, heb je vaak weinig havermout nodig om de dag goed door te komen.

De combinatie van eiwitrijk en koolhydraatarm is voor mensen die willen afvallen sowieso een heel goede combinatie. Want enerzijds kom je niet aan, terwijl je anderzijds heel veel vet kan verbranden op een relatief makkelijke manier.

Sporters, bodybuilders en krachtpatsers

Wist je dat eiwitten vast op het menu staan bij sporters? Ook bodybuilders en andere krachtpatsers doen zichzelf tegoed aan grote hoeveelheden eiwitten. Dat komt omdat eiwitten spieren sneller herstellen (en je dus veel kunt trainen en groter kunt groeien in spiermassa), maar ook omdat spieren sneller aangemaakt worden door eiwitten.

Havermout staat dan ook bekend als sportersontbijt.

Voor jouw informatie: andere gerechten waarin veel eiwitten zitten zijn kip en vis, vlees en noten en zaden. Die laatste (noten en zaden) kun je ook toevoegen aan havermout, waardoor de havermout nog meer eiwitten zal bevatten.

Hoe kun je havermout inzetten?

Havermout is dus een zeer geschikt ingrediënt voor mensen die willen afvallen of juist willen aankomen in spiermassa. Maar hoe kun je havermout nu het beste inzetten? We geven je graag enkele voorbeelden.

Recepten voor het ontbijt

Havermout is voornamelijk bekend en geliefd bij het ontbijt. Je kan dan ook veel koolhydraatarme recepten voor het ontbijt op basis van havermout vinden. In veel gevallen wordt er dan geadviseerd om havermout te mengen met yoghurt of kwark, met hier en daar nog een toevoeging (noten en zaden, stukjes fruit of vruchten). Maar het kan ook zijn dat je havermout dusdanig bewerkt dat het als grondstof kan dienen voor een nieuw gerecht. In dat geval hebben we het over havermout als meel.

Havermout als lunch

Waar je havermout kunt gebruiken als ontbijt, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de havermout voor de lunch te bereiden.
Veel mensen kiezen ervoor om het twee keer per dag te eten, maar variëren dan wel. Zo kun je er tijdens de lunch ander fruit doorheen doen (sinaasappel en mandarijn zijn aan te bevelen!) of variëren in de yoghurt of kwark die je gebruikt.

Havermout als meel

Koolhydraatarm brood moet vaak gemaakt worden op basis van koolhydraatarme meel. Amandelmeel en hazelnootmeel zijn daar voorbeelden van, maar die zijn erg duur. Zeker als je meer nodig hebt, moet je diep in de buidel tasten. Maar van havermout (een pak kost niet zoveel) kun je eenvoudig zelf meel maken, door het in de keukenmachine te doen en plat te walsen. Op die manier kan havermout dus dienen als basis voor een koolhydraatarm brood, maar ook voor een cake of taart, koolhydraatarme ontbijtrepen en wat al niet meer.
Een pak havermout is overigens ook helemaal niet zo duur. Waar je voor de andere meelsoorten al gauw enkele euro’s neer moet tellen, kun je een pak havermout zo kopen (voor onder de 2 euro) en er dus ook goedkoop meel van maken.

Conclusie

Er wordt vaak getwijfeld of havermout echt koolhydraatarm is. Dat is het zeker. In dit artikel hebben we je dat uitgelegd aan de hand van de begrippen complexe en enkelvoudige koolhydraten. Er zitten veel eiwitten en weinig koolhydraten in havermout, dus je kan er veel kanten mee op. Wie geen zin heeft in yoghurt bij havermout kan overwegen om van havermout een meel te maken en broden of cakes te bakken. Zo tover je met havermout lekkere, gezonde en verantwoorde recepten op tafel. Om je vingers bij af te likken.


Related Posts