Wat te doen bij maagklachten?

Maagklachten

Wat te doen bij maagklachten?

In Nederland heeft één op de vier regelmatig last van maagklachten. Er zijn verschillende symptomen van maagklachten, bijvoorbeeld pijn boven in je buik, last hebben van branden maagzuur, misselijkheid een opgeblazen gevoel hebben of je kan last hebben van opboeren waarbij maaginhoud opkomt tot in de keel. Soms zijn er redenen dat je maagklachten krijgt, bijvoorbeeld als je teveel eet of bij veel spanningen. Wanneer je maagklachten hebt kan dat vervelend zijn en wil je er vanaf komen, maar hoe kom je er van af, en hoe voorkom je het?

Ontstaan van maagklachten

Wanneer je last begint te krijgen van je maag kan dit komen door verschillende factoren. Soms kan het komen omdat je een verkeerde eetgewoonte hebt, denk aan te veel of te gehaast eten en niet goed genoeg op je eten kauwen. Je maag raakt dan overbelast en kan de hoeveelheden en grote stukken voedsel niet meer aan. Ook kan overmatig alcohol gebruik en tabak een rol spelen bij het ontstaan van maagklachten.

Hoe kan je maagklachten voorkomen?

Het is niet prettig om maagklachten te hebben, daarom is het altijd fijn als je er iets aan kan doen om het te voorkomen. Eet bijvoorbeeld niet te grote stukken voedsel, let hier vooral op bij kleine kinderen en snijd alvast het eten in kleine stukjes. Ook is het belangrijk om alvast het voedsel goed voor te kauwen. Op die manier hoeft je maag niet meer de grote stukken te verteren waardoor je maag niet wordt overbelast. Drink niet teveel koffie, thee, alcohol of koolzuurhoudende dranken, dit kan er ook voor zorgen dat je sneller last kan krijgen van maagklachten. Wanneer je veel scherpe kruiden gebruikt of veel knoflook toevoegt aan je eten kan dit ook een oorzaak zijn waardoor je maagklachten kan krijgen. Wanneer je maagklachten hebt en rookt zou het roken een aanleiding van de maagklachten kunnen zijn. Probeer daarom ook te stoppen met roken of te verminderen.

Wat moet je doen als je maagklachten hebt?

Maagklachten kan je nooit helemaal voorkomen en er is dus altijd een kans dat je besmet raakt. Mocht dat zijn gebeurd zijn er verschillende geneesmiddelen die kunnen helpen bij maagklachten. Het is ook belangrijk om niet te gaan bukken maar meer door je knieën te zakken, zo belast je minder je buik en je maag waardoor je er niet nog meer last van krijgt. Wanneer je in de avond of in de nacht veel last hebt van opkomend maagzuur, kan je er voor kiezen om je hoofdeinde van je bed iets om hoog te leggen. De kans is dan kleiner dat er maagzuur naar boven komt dan dat je plat ligt.

Wanneer moet je naar de dokter?

Het is belangrijk om op tijd naar de huisarts te gaan als je klachten niet beter worden na 2 weken of als klachten erger worden. Wanneer kinderen klagen over pijn in de bovenbuik is het ook verstandig om langs de huisarts te gaan.


Related Posts