Wat is Transcendente meditatie

Hartritme Meditatie

Wat is Transcendente meditatie

Transcendente meditatie is misschien wel de meest toegepaste vorm van meditatie, zowel in de media als in de echte wereld. Transcendentale meditatie werkt vanuit het concept dat je geest constant actief is, van het moment dat je op staat tot het moment dat je gaat slapen. Dit zorgt ervoor dat je onder veel druk komt te staan, hierdoor krijg je bijvoorbeeld last van stress. Bij transcendentale meditatie geef je je geest even rust, op die manier ontspan je jezelf en ben je weer helemaal fit. In tegenstelling tot andere vormen van meditatie gaat het bij transcendente meditatie niet om het leegmaken van je hoofd of het bereiken van zogenaamde mindfulness.

Hoe werkt Transcendente meditatie?

Zoals eerder benoemd is transcendente meditatie geen harde leer. Het is dus geen religie of levensstijl. Ieder persoon kan transcendentale meditatie toevoegen aan zijn leven, zonder dat hij daar zijn leven ernstig op aan moet passen. Met slechts 20 minuten per sessie en 1 tot 2 sessies per dag kan iemand gezonder en helderder worden.

Bij transcendente meditatie neem je een ontspannen houding aan, vaak is dit in een kleermakers houding maar dat hoeft niet perse. Vervolgens sluit je je ogen en ontspan je je. Je zorgt er voor dat je ademhaling rustig wordt, maar in tegenstelling tot andere vormen hoef je andere gedachten niet uit je hoofd te gooien.

Sterker nog, in veel gevallen kan men tijdens Transcendentale meditatie juist een aantal gedachten of ideeën overdenken. Voordat je hier aan begint is het echter wel belangrijk dat je volkomen tot rust bent gekomen.

Waar kan ik Transcendente meditatie uitvoeren?

Eigenlijk overal. De plekken waar je transcendente meditatie uit kan voeren zijn voor iedereen anders. Het ligt er vooral aan waar je tot rust kan komen. Sommigen willen thuis in een stille kamer mediteren, terwijl anderen geen probleem hebben om dit in de trein te doen. Aan te raden is echter om het eens uit te proberen in groepen. Op heel veel plekken in Nederland vind je transcendente meditatie groepen. Tijdens bijeenkomsten van deze groepen wordt er in een ontspannen ruimte gezamenlijk gemediteerd. Vaak gebeurt dit onder begeleiding van een yogi of andere spirituele hulp. Daarnaast wordt er ook vaak gezorgd voor een extra ontspannen sfeer, denk bijvoorbeeld aan wierook en speciale heldere muziek.


Related Posts