Wat is Hartritme meditatie?

Hartritme Meditatie

Wat is Hartritme meditatie?

Bij hartritme meditatie focus je je op je eigen hartritme, zoals de naam doet verraden. Het is een soort uitbreiding op traditionele meditatie methodes die alleen focussen op de ademhaling. Door deze combinatie heeft het zowel elementen van de traditionele Chinese en Japanse meditatie methodes als van de moderne invloeden van het Westen. Volgens sommigen kan je met hartritme meditatie nog dieper in jezelf kijken en nog beter jezelf ontdekken. Niet alleen kan hartritme meditatie je rustiger krijgen, ook helpt het bij verschillende klachten zoals stress, maar ook bij fysieke klachten zoals lichaamspijnen.

Hoe werkt hartritme meditatie?

Hartritme meditatie is de een voortborduursel op het traditionele mindfulness en lijkt daarom erg op de Zazen. Om te beginnen met hartritme meditatie moet je eerst mindfulness beheersen. Zodra je dit onder de knie hebt ga je je focussen op de hartslag van je lichaam. Zodra je deze hartslag waar kan nemen samen met je ademhaling kan je beginnen om invloed uit te oefenen op deze hartslag. Je kan de spieren van hart als het ware trainen. Hierdoor worden ze sterker, waardoor je minder snel hartklachten krijgt.

Door een getraind hart kan je lichaam beter zijn bloed ontvangen. Een sterk hart kan namelijk veel meer bloedlichamen door je aderen pompen. Hierdoor zullen andere lichamelijke klachten ook afnemen, immers krijgen je spieren en andere lichaamspelen beter bloed toegediend.

Is hartritme meditatie de beste meditatievorm?

Alhoewel iedereen natuurlijk zijn eigen mening heeft, staat hartritme meditatie niet bekend als de beste vorm van meditatie. Niet alleen is het zeer moeilijk om controle over je hartritme te krijgen, lang niet iedereen kan deze controle krijgen. Sterker nog, slechts een klein deel van de mensheid is in staat om dit te doen.

Hartritme meditatie is echter een goede toevoeging aan je huidige meditatie vanwege de manier waarop het je tot rust brengt. Vooral voor mensen die last hebben om te mediteren met alleen hun ademhaling. Deze mensen kunnen de hartslag gebruiken als extra hulp om rust te bereiken.

Welke vormen van meditatie sluiten hierbij aan?

Dit ligt er heel erg aan hoe geoefend je bent, en binnen welke stroming je valt. Mensen die de traditionele vorm van meditatie beoefenen zullen vinden dat hartritme meditatie goed aansluit bij de Zazen en Qi meditaties. Mensen die het liever wat simpeler houden kunnen hartritme meditatie perfect toepassen bij guided visualization meditatie.


Related Posts