Wat is Guided Visualization meditatie?

Hartritme Meditatie

Wat is Guided Visualization meditatie?

Guided visualization meditatie richt zich op op een specifiek beeld. Hierin verschilt deze vorm van meditatie dus heel erg met andere vormen. Bij andere traditionele vormen van meditatie richt men zich juist op het leegmaken van de gedachten en het concentreren op het niets. Guided visualization meditatie is erg geschikt voor mensen die last hebben om mindfulness te bereiken en kan zowel als opstap richting mindfulness worden gebruikt en als vervanging voor traditionele meditatie vormen.

Hoe werkt guided visualization meditatie?

Guided visualization meditatie is verrassend makkelijk toe te passen. Letterlijk iedereen kan via deze manier tot rust komen tijdens het mediteren. Het gaat er bij guided visualization meditatie dus om dat je een beeld voor je neemt. Dit beeld kan van alles zijn, zolang het jou maar tot rust brengt. Sommige mensen denken bijvoorbeeld aan een kalme zee waar af en toe een meeuw boven vliegt. Anderen prefereren juist een zonnig weiland. Zolang het jou tot rust brengt kan het zelfs een drukke weg zijn. Ieder persoon is anders, daarom is het belangrijk dat je experimenteert met verschillende beelden.

Door je te concentreren op een beeld tijdens je meditatie kan je je hoofd afleiden. Door je hoofd af te leiden kan deze niet gevuld worden met andere gedachten. Je blijft dus constant kalm en ontspannen omdat je je constant in een ontspannen omgeving begeeft.

Is guided visualization de beste meditatievorm voor mij?

Dat kan, dit hangt echter wel van een aantal zaken af. Guided visualization wordt vaak gebruikt als eerste stap in de meditatie, dit komt omdat het relatief makkelijk uit te voeren is. Je hoeft namelijk niet op je ademhaling te letten, nog moet je je hoofd leeg te halen. Toch betekent dit niet dat guided visualization alleen voor beginners is. Veel experts op het gebied van guided visualisation meditatie zien het nog steeds als de beste vorm van meditatie. Dit komt omdat het vrijwel op elke plek beoefend kan worden, en simpel te beginnen is. Zo hoef je geen speciale houding aan te nemen, nog hoef je diepe kennis te hebben van het onderbewuste. Guided visualization is uitermate geschikt voor iemand die simpelweg rustiger wil worden en zijn gedachten op een rijtje wil zetten. Deze vorm van meditatie wordt daarom ook vaak aangeboden tijdens groepslessen en is te beoefenen door heel Nederland.


Related Posts