Wat is een trauma?

Wat is een trauma?

Wat is een trauma?

Een trauma is een ervaring die iemand het liefst niet wilt meemaken, maar toch is er een relatief groot deel van de mensen die last heeft van een trauma. Een trauma kan zomaar ontstaan na een stressvolle of angstige situatie. Maar hoe werkt het nu precies en wat zijn de symptomen van iemand die een trauma heeft?

Trauma en trigger

Als we kijken naar een trauma dan zien we dat het voor kan komen met betrekking tot twee verschillende stelsels in het lichaam. Ten eerste kan een trauma effect hebben op de mentale gesteldheid van een persoon. Dit zien we vaak bij traumatiserende situaties zoals mishandeling of misbruik. De persoon beleefd de situatie keer op keer in zijn hoofd en dit heeft een drastische impact op de persoon zijn mentale stelsel. De persoon kan angstig worden en soms in huilen uitbarsten. Het is dan ook lastig voor mensen om hier rekening mee te houden, men kan namelijk soms onbedoeld een trigger veroorzaken waardoor iemand last krijgt van zijn of haar trauma. Sommige gebeurtenissen of onderdelen van iemands leven kunnen namelijk zo schokkend zijn dat ze iemand zijn denkvermogen aantasten. Het meest bekende voorbeeld hiervan is posttraumatische stressstoornis. Dit zien we bij ex-militairen of oorlogsslachtoffers, ze zijn bloot gesteld aan een grote mate van angst en hierdoor hebben ze een trauma opgelopen. Deze gebeurtenissen gaan gepaard met een extreem gevoel van machteloosheid en een ontwrichting van het leven. Een trauma kan ook resulteren in een depressie.

Een trauma kan ook lichamelijke effecten hebben op een persoon. Wanneer iemand last heeft van een trauma dan kan het zijn dat zijn lichaam constant onder stress staat. Dit kan zorgen voor spierpijnen en botklachten. Het lichaam is in een constante staat van paraatheid, het spierweefsel kan hier dan ook zwaar onder lijden. Een trauma kan behandeld worden door een psycholoog. Deze gaat dan in gesprek met de patiënt over hoe zijn trauma ontstaan is.

De behandeling van een trauma verloopt in drie verschillende stappen, die hebben we hier onder op een rijtje gezet:

Eerste stap, Stabilisatie

In deze stap van de behandeling kijkt de arts of psycholoog naar het herstellen van de rust. Hij probeert de patiënt de kalmeren. Daarnaast zal hij proberen om de klachten onder controle te houden, zo wordt het voor deze persoon makkelijker om er mee om te gaan.

Tweede stap, Traumaverwerking

De tweede stap van de behandeling wordt ook wel verwerking genoemd. Hierbij gaat de psycholoog in gesprek met de patiënt over het ontstaan en het verleden van zijn of haar trauma. Dit doen ze om de bron van de angst te achterhalen. De behandeling is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en door dit te bespreken hopen ze dat de patiënt zijn of haar trauma leert begrijpen. Wanneer de patiënt het trauma begrijpt is het makkelijker om het in bedwang te houden.

Derde stap, Integratie

Dit is de laatste stap van de behandeling, dit deel wordt ook wel integratie genoemd. De patiënt leert dan ook hoe hij kan leven met zijn trauma, vandaar dat het afgeleid is uit “integratie”.


Related Posts