Wat is een psychose?

manisch-depressieve stoornis

Wat is een psychose?

Het komt steeds vaker voor dat iemand de diagnose krijgt van een psychose. Maar wat is het nu precies en hoe kan iemand een psychose krijgen. Lees dit artikel en wij vertellen je alles wat je over een psychose moet weten.

Mensen die leiden onder een psychose kunnen heel warrig overkomen. Dit komt omdat ze een angstig beeld zien van de wereld. Ze ondervinden alles als eng en vreemd, de meest normale dingen kunnen overweldigend zijn voor hen. Zij zien dingen die anderen niet zien en kunnen soms paranoia worden als er sprake is van een ernstige psychose. De psychose geldt als een psychische ziekte, het kan dan ook onderdeel zijn van een grotere aandoening zoals een trauma, depressie of manisch depressie. Het is dan ook een vrij breed karakter van een persoon en het komt voor in verschillende degradaties. Psychose hoeft niet altijd voor negatieve kenmerken te zorgen, je kunt ook positieve symptomen ondervinden. Let op, dit zijn GEEN POSITIEVE kenmerken. De naam is dan ook verwarrend, het woord “positief” slaat op symptomen die er extra bijkomen. Deze zijn vaak niet prettig en het gaat hier dan ook over stemmen en hallucinaties. Negatieve kenmerken zorgen er voor dat er juist iets weg gaat, zo kan iemand vlak over komen en het lijkt alsof ze geen emotie meer hebben. Ook kan het zijn dat iemand heel erg uitgeput en vermoeid raakt.

Een psychose is niet aangeboren, je kunt hem wel krijgen. Er zijn ontzettend veel manieren van hoe je een psychose kunt oplopen. Vaak is het een resultaat van uitermate veel stress of van een traumatische gebeurtenis. Ook is het zo dat het wel kan dat je gevoelig bent voor psychoses, je hebt dus een grotere kans op het krijgen van een psychose. Hier zijn enkele oorzaken van het krijgen van een psychose:

Traumatische/Stressvolle situatie

Een stressvolle situatie kan ervoor zorgen dat je veel schade oploopt aan het brein. Dit kan een psychose uitlokken. Voorbeelden van situaties zijn seksueel misbruik, mishandeling, of een pestverleden.

Overmatig drugsgebruik

Drugsgebruik kan ook schade aan de hersenen tot gevolg hebben. Vaak zien we dit met hallucinerende drugs, maar ook bij cannabis gebruik! Wanneer je aanleg hebt voor het krijgen van een psychose wordt het gebruik van drugs dan ook zeer erg afgeraden.

Genetische aanleg

Wanneer een tweeling geboren wordt, en een van hen heeft aanleg voor een psychose, dan zal de ander ook een grotere kans hebben op een psychose. Dit komt omdat de genen nagenoeg hetzelfde zijn. Ben jij een tweeling en heeft je broer of zus een psychose gehad, pas dan op. De kans dat je namelijk zelf een psychose krijgt is dan vrij groot.


Related Posts