Wat is een postpartum depressie?

Postpartum depressie

Wat is een postpartum depressie?

Een postpartum depressie, ook wel postnatale depressie genaamd is een langdurig somber gevoel wat een net nieuwe moeder heeft na de geboorte van haar kind. Dit heeft niets met de liefde voor je baby te maken, veel vrouwen houden van hun kind maar kunnen toch last krijgen van deze vorm van depressie. Het is een depressie die de nodige zorg vereist, en het kan in sommige gevallen ernstig zijn. In dit artikel laten we zien wat een post natale depressie is en wat de kenmerken hier van zijn.

Een postnatale depressie komt voor bij jonge moeders. Jonge moeders hebben over het algemeen al last van stemmingswisselingen na de geboorte, in sommige gevallen kan dit omslaan naar een postnatale depressie. Zo kunnen ze opeens huilen, gespannen zijn en niet goed kunnen slapen. Dit kan erg vervelend zijn voor jou en je kleine. Deze wisselingen in gevoel en stemming komen vaak voor in de eerste dagen van de geboorte, vaak gaat het weer over. Maar wanneer dit niet overgaat kan iemand last krijgen van deze zogeheten post natale depressie. De hormoonbalans komt daarbij niet goed op balans en hierdoor kan de jonge moeder vast blijven hangen in de sombere sfeer die ze ervaren. Van alle nieuwe moeders krijgt ongeveer een op de tien vrouwen last van de postnatale depressie. Dit komt meestal in de vierde maand na de bevalling. Je hoeft het dus niet gelijk bij de bevalling te krijgen, je kunt het zo maar krijgen wanneer je weer aan het werk bent.

Hier zijn enkele symptomen van de post natale depressie waar een jonge moeder last van kan hebben:

Stemmingswisselingen

Net als bij een normale depressie kan de moeder last hebben van stemmingswisselingen. Het ene moment moet ze huilen, het andere moment is ze opgewekt. Als dit lang aanhoudt is er zeker een grote kans dat ze leid onder een post natale depressie.

Verlies van eetlust

De persoon voelt zich futloos en wilt niet veel doen. Eten trekt ze niet meer en ze heeft ook helemaal geen behoefte om te eten. Let er op dat deze persoon niet ondervoed raakt.

Slapeloosheid

De moeder kan moeilijk in slaap vallen en heeft last van insomnia. Dit maakt haar nog erger vermoeid en het heeft ernstige moeheid tot gevolg. Bewegen kan lastig zijn en de persoon wilt alleen maar in bed blijven liggen.

Intense prikkelbaarheid en woede

Een persoon met een post natale depressie kan in eens doordraaien en agressief worden. Dit duidt op een hoge mate van prikkelbaarheid en dit is voor de partner er lastig. Soms kan deze persoon proberen dingen stuk te maken of ze kan agressief uitvallen tegenover haar partner.

Hechtingsproblemen met de baby

De moeder kan zich niet verbonden voelen met de baby en het kan zijn dat ze zich een slechte moeder vindt. Hierdoor kunnen er dus hechtingsproblemen ontstaan als er geen hulp gezocht wordt. Dit kan de band tussen kind en moeder op de lange duur erg beïnvloeden, het is dus van belang dat er zo snel mogelijk hulp gezocht wordt.


Related Posts