Wat is een muisarm en hoe kun je die voorkomen?
Categorie : Blessures Lichamelijke gezondheid
De muisarm; een verzamelterm voor de klachten die je ervaart door repeterende bewegingen te maken wanneer je een muis of toetsenbord gebruikt. Het kan ook voorkomen door bijvoorbeeld de verkeerde houding aan te nemen wanneer je je werkzaamheden verricht. Het is eigenlijk een vorm van RSI (een afgekorte benaming voor klachten en/of symptomen die kunnen voorkomen in de handen,vingers, polsen, ellebogen, nek, schouders etc.).
Vaak zijn wij ervan bewust dat deze klachten zich kunnen voordoen, maar of wij ons er echt mee bezig houden is een ander vraag. Vele van ons lopen maandagochtend ons werk niet binnen met de gedachte “ik ga er vandaag alles aan doen om een muisarm te voorkomen”. We starten de dag met een overzicht van alle taken die wij uit moeten voeren of denken misschien dán al aan de lunch. We plonsen op onze stoel en nemen een houding aan dat voor ons ‘lekker zit’. Dag in en dag uit gaan wij zo aan de slag. Op een dag merken we de irritaties langzaam opkomen en zijn de nek, schouders of pols een beetje gevoelig.
Je wilt het bijna niet uitspreken, maar toch kan je het niet ontkennen. Je hebt er alles aan gedaan, en voor zover je het weet heb je in de juiste houding gestaan of gezeten. Toch heb je een muisarm (of een ander vorm van RSI) opgelopen.
Het kan zijn dat het niet zo erg is als het lijkt en is er nog ruimte is om het een en ander te voorkomen. Of misschien wil je na genezingsproces in alle voorzorg aan de slag.
De muisarm (en andere vormen van RSI) voorkomen
Hier zijn 3 tips om in gedachte te houden:
- Wissel je taken af of zoek een functie die afwisselend is
Ben je al enkele maanden werkzaam bij een bedrijf, vraag dan naar andere taken die je kunt uitvoeren. Met andere taken, heb je vaak andere bezigheden en ook verschillende manieren hoe je die kunt uitvoeren. Dat betekent dat je zo vaak mogelijk ook in beweging komt.
Ben je nog op zoek naar een functie, zoek vooral naar functies die afwisselend en leerzaam zijn. Uitzendbureaus hebben vaak dit soort functies, binnen verschillende beroepsgroepen waarbij je afwisselende taken kan vinden.
- Zorg voor een geschikte werkplek
Je hebt het natuurlijk niet voor het zeggen over heel het kantoor (of wel, hé) maar je eigen werkplek of de opstelling daarvan, heb je wel in handen.
Zorg dat je laptop goed is ingesteld, je bureaustoel op de juiste hoogte is en je muis makkelijk bereikbaar. Sta je wat langer dan de meeste wanneer je aan het werk bent, zorg dan dat je de juiste schoenen draagt die je rug voldoende steun geeft.
- Hou de balans er in
Je hoeft nog net geen yogasessie te hebben achter je bureau, maar probeer zoveel mogelijk te bewegen. Mocht je op dat moment de luxe van mooi weer hebben, neem even een wandeling buiten. Zorg ervoor dat je to-do list niet te lang is, zo voorkom je een hoge werkdruk.
Ook als student; kun je bijbanen binnen de zorg zoeken, die je wat meer flexibiliteit bieden. Zo kun je de balans tussen werk en studie
Gouden tip: drink zoveel mogelijk water, dan ben je wel verplicht even op te staan.