Wat is een manisch-depressieve stoornis?

manisch-depressieve stoornis

Wat is een manisch-depressieve stoornis?

Manisch depressieve mensen zijn mensen met een soort depressie, alleen is deze depressie net iets anders dan alle andere vormen. In dit artikel laten we zien wat manisch depressief inhoudt en wat de kenmerken zijn van deze stoornis.

Iemand die last heeft van een manische depressie heeft een bipolaire stoornis. Dit houdt in dat in plaats van je altijd somber voelen, je erge stemmingswisselingen ondervind. Polair is afgeleid van pool, het heeft dan ook te maken met de twee polen van emoties. Het ene moment is degene dolgelukkig en enkele minuten later kan hij in tranen uitbarsten. Deze schommelingen in emoties maken het een lastig iets voor de persoon en zijn naasten. Tussen deze twee uiterste periodes voelt de persoon zich normaal. Dit is dan ook het gevaarlijke, men denkt er van af te zijn maar het is maar een rustige normale periode er tussen in. Deze rustige periodes kunnen soms wel een halfjaar lang duren. Deze stoornis heeft dus echt een enorm effect op het dagelijks leven van deze mensen.

Mensen die last krijgen van deze stoornis zijn vaak relatief jong, het ontstaat meestal tussen het 15e en het 25e levensjaar. Voor die mensen is het dus een regelrechte ramp, ze zitten namelijk dan net in de bloei van hun leven. De degradatie van de stoornis verschilt per persoon, sommige mensen hebben er meer last van dan anderen. Ook gaat de stoornis nooit over, wel kunnen de klachten onderdrukt worden door medicijnen. Maar de manisch depressiviteit zal nooit helemaal verdwijnen, hier zul je mee moeten leren leven. De stoornis komt in Nederland bij ongeveer 0.8% van de mensen voor, mannen blijken het vaker te hebben dan vrouwen. Hier zijn enkele symptomen en kenmerken van de stoornis.

Lage of hoge mate van manie

Wanneer een persoon heel snel wisselt van humeur kan dit duiden of manisch depressiviteit. De mate van manie verschilt per persoon. Als iemand een lichte vorm van manie heeft wordt dit hypomanie genoemd. Dit is niet erg en hier leer je mee leven. Wanneer de manie erg is dan kan de persoon zelfs dingen zien of horen die er niet zijn.

Extreem uitgelaten gevolgd door depressie

Dit heeft ook weer met de manie te maken. Wanneer een persoon dolgelukkig is en vervolgens zwaar depressief wordt duidt dit op een bipolaire stoornis.

Ruzie zoeken en agressief

Iemand die lijdt aan een bipolaire stoornis kan ruzie proberen te zoeken of agressief overkomen. Dit is vooral voor relaties erg lastig. De persoon zoekt ruzie met de partner, en vervolgens wordt ze weer blij en wilt ze alles weer goedmaken. Het gebeurd dan ook vaak dat mensen met een bipolaire stoornis verlaten worden door hun partner, ze kunnen de stemmingswisselingen niet aan.

Slapeloosheid

Iemand met manische depressiviteit kan vaak niet of nauwelijks slapen. Ze huilen zichzelf in slaap of ze kunnen geen oog dicht doen. Dit zorgt voor een verergering van de moeheid. Het enige wat men hier aan kan doen is het vragen van slaappillen. Zo krijgt de persoon toch nog de rust die hij of zij nodig heeft.


Related Posts