Wat is een depressie?

Angststoornis

Wat is een depressie?

Een depressie komt vaker voor dan men denkt. In de laatste jaren wordt een depressie steeds vaker gediagnosticeerd, dit kan komen door de hogere werkdruk en door de grote mate van stress om ons heen. Maar wat is een depressie nu precies en wat zijn de kenmerken en symptomen van een depressie?

Een depressie behoort tot een stemmingsstoornis, hetzelfde groepje als bijvoorbeeld borderline. Dit betekend dan ook dat het een stoornis is die de stemming en gevoelens van een persoon beïnvloed. Om een depressie te herkennen moet je kijken naar de periode van somberheid. Als er sprake is van een depressie dan heeft deze persoon voor een langere periode last van een extreme somberheid en futloos zijn. Ze genieten dan ook niet meer van de dingen waar ze vroeger wel van genoten, alles voelt als een soort sleur.

Het is echter niet zo dat iedereen met een somber gevoel gelijk depressief zit, hier zitten grote verschillen tussen. Vaak zijn mensen met een normaal somber gevoel zit na enkele dagen of weken kwijt, bij een depressief persoon is dit niet het geval. Zij ervaren dit namelijk veel langer. Ook zit er een verschil in degradatie wat betreft de depressie. Het verschilt per persoon en is niet bij iedereen hetzelfde. Er zijn verschillende types van depressie. De eerste is een de bipolaire stoornis, dit is het geval waarbij een persoon het ene moment heel blij is en het andere moment heel depressief. Mensen met deze vorm worden ook wel manisch depressief genoemd. Het is net een emotie achtbaan waarin ze zich bevinden. Bij de andere mensen met depressie is alles somber, zij voelen niet echt meer blijdschap en ze vinden het leven een grote sleur. Het kan dan ook voorkomen dat deze mensen zelfmoordneigingen hebben, al komt dit niet heel vaak voor.

Er zijn veel verschillende oorzaken voor het ontstaan van een depressie. Hier zijn enkele voorbeelden van oorzaken waardoor iemand depressief kan worden:

Aanleg voor depressie

Er zijn mensen die aanleg hebben om een depressie te krijgen. Het ligt vast in de genen en vaak zit het dan ook in de familie. Mensen die dit weten van zichzelf kunnen langsgaan bij de dokter om middelen en antidepressiva te halen.

Afwezigheid van zonlicht

Zonlicht verschaft het lichaam verschillende vitamines die nodig zijn om het serotonine niveau op peil te houden. In de winter schijnt de zon minder, het komt dan ook vaker voor dat mensen een depressie krijgen tijdens de winter.

Nare jeugd of trauma

Wanneer iemand een nare jeugd heeft gehad en bijvoorbeeld misbruikt of gepest is dan kan het zijn dat deze persoon last krijgt van een depressie. Ze beleven de vervelende periode over in hun hoofd en dit brengt hun stemming omlaag. Als dit lang genoeg gebeurd kan de persoon in een neerwaarts spiraal komen en last krijgen van een depressie.

Het kan zomaar gebeuren

Soms heeft een depressie helemaal geen oorzaak, het is er gewoon in een keer. Dit maakt het lastig voor de persoon, ze vragen zich af wat er mis is en waarom ze somber zijn. Zo hoef je helemaal niet aan iemand te zien dat hij een depressie heeft. Vaak schamen mensen zich en verbergen ze het voor de buitenwereld.


Related Posts