Wat is borderline?

BSD

Wat is borderline?

Er hebben best wel wat mensen last van borderline, veel mensen weten alleen niet precies wat het is en wat het allemaal inhoudt. Hier in dit artikel laten we zien wat borderline precies is en wat de kenmerken en symptomen zijn van borderline.

Iemand die last heeft van borderline kan heel erge stemmingswisselingen hebben. Zo voelt hij zich het ene moment misschien dolgelukkig, terwijl hij het andere moment zwaar depressief is. Deze wisselingen van de stemming kunnen heel abrupt komen en het kan soms dreigend overkomen voor anderen. Borderline geldt als een psychische stoornis. Vaak hebben vrouwen er sneller last van dan mannen. De leeftijd waarbij het meestal begint ligt tussen de 18 en de 25 jaar.

Hoe kun je nu zien of iemand last heeft van borderline? Hier zijn enkele kenmerken en symptomen van borderline, zo kun je controleren of je iemand in deze kenmerken herkent:

Wisseling in gedrag

De persoon wisselt heel vaak van stemming en je kunt niet echt opmerken hoe deze persoon zich voelt. Hij kan zich het ene moment helemaal goed voelen en het andere moment in tranen uitbarsten. Dit is het meest bekende kenmerk van borderline onder mensen.

Bang om weg te gaan of om iemand te verlaten

Mensen met borderline kunnen paranoia overkomen en ze vinden het eng als ze alleen gelaten worden. Voor mensen in een relatie is dit lastig, iemand met borderline kan er alles aan doen om iemand naast zich te houden. Dit geld ook zo voor familieleden en vrienden.

Verslaving gevoelig en impulsief

Iemand met borderline doet alles waar hij over nadenkt. Het kan dus zijn dat wanneer er veel stress heerst hij of zij naar de fles of naar drugs kan grijpen. Ze denken niet na over eventuele gevolgen. Ook kunnen ze in eens heel veel geld uit gaan geven, alles gebeurd heel impulsief zonder dat ze de voor en nadelen afwegen.

Woedeaanvallen en agressie

Het kan voor iemand met borderline lastig zijn om hun woede te beheersen. Hierdoor kunnen ze soms agressief worden en zelfs lichamelijk schade aanbrengen aan een ander. Ook kan het gebeuren dat iemand met borderline spullen stukmaakt, bijvoorbeeld door met borden te gaan gooien. Ze hebben de situatie niet onder controle, het is alsof ze een waas voor ogen hebben.

Eenzaam en leeg voelen

Ze voelen zich als een soort alien op aarde. Niemand vindt ze, volgens hen, aardig en iedereen haat ze. Ze voelen zich onbegrepen en hierdoor hangt er vaak een depressieve sfeer rond deze persoon.

Zelfmoordneiging en ‘self harm’

Iemand met borderline heeft in sommige gevallen zo veel last van depressie dat ze proberen om zelfmoord te plegen. Ook kan het zijn dat ze zichzelf verminken, vaak om de benodigde aandacht van de partner te krijgen. Wanneer dit zich voordoet moet er zeker hulp gezocht worden. Iemand met een erge mate van borderline kan het leven als nutteloos ervaren.


Related Posts