Wat is autisme?
Categorie : Geestelijke gezondheid Psychische aandoeningen
Autisme komt relatief vaak voor in Nederland. Het bestaat in verschillende degradaties en niet iedereen met autisme heeft er ontzettend veel last van. Maar wat is deze stoornis nu precies en welke effecten en symptomen hebben de mensen die last hebben van deze stoornis?
Autisme staat bekend als een stoornis, het is dan ook geen aandoening. Om autisme te begrijpen moeten we iets dieper gaan kijken, het is namelijk een stoornis die je niet makkelijk kunt omschrijven. Autisme bestaat er dus in verschillende vormen en degradaties. Er zijn verschillende soorten autisme, zo heb je bijvoorbeeld Asperger en normaal autisme (ASS). AAS is een aangeboren stoornis, dit kun je niet ontwikkelen. Het komt door een zwakke schakel in de genen, ook kan tijdens de jonge opgroei periode van het kind de omgeving zorgen voor het verstoren van de ontwikkeling van de hersens. Door deze informatieverwerking problemen ontwikkeld het kind zich anders op sociaal en denkend gebied. Hierdoor hebben ze vaak moeite met sociale interactie en voelen ze zich buitengesloten van de wereld. Als de vorm van het autisme erg is dan is vaste begeleiding nodig, deze mensen kunnen lastig de dag door komen. Uit onderzoeken over autisme blijkt dat ongeveer 1 procent van de bevolking last heeft van enige vorm van autisme, dit is dus relatief veel.
Maar wat zijn nu de kenmerken van autisme en hoe kun je zien of iemand last heeft van deze stoornis. Hier zijn de meest voorkomende kenmerken van AAS en Asperger:
Slecht met sociale interactie
Mensen met autisme zijn vaak niet goed in het sociaal contact met anderen. Hierdoor kunnen mensen met autisme zich soms geheel van de wereld afzonderen, ze spreken of praten in dit geval nauwelijks met de buitenwereld. Dit verschilt per ernst van de stoornis, in sommige gevallen kunnen mensen met een lage mate van autisme wel goed met mensen omgaan. Deze groep vindt het vaak alleen lastig om een gesprek te beginnen.
Praten gaat warrig, er is een gestoorde communicatie
Vaak krijgen mensen met autisme last van het niet goed kunnen communiceren of praten. Tijdens een gesprek kunnen ze zich niet goed verwoorden en alles kan vrij warrig overkomen. Ook hebben ze soms een aparte taal in hun hoofd, hierdoor kunnen ze een apart soort taalgebruik hebben. Vaak merk je dan ook dat mensen met autisme het liefst interactie uit de weg gaan.
Een apart gedrag en enorme belangstelling voor bepaalde dingen
Het kan zijn dat iemand met autisme heel erg geobsedeerd is door een bepaald onderwerp of object. Vaak zien we dan ook dat mensen met autisme veel verzamelingen hebben of zich heel erg focussen op hun hobby’s. Dit doen ze allemaal wel in een vast patroon, wanneer dit patroon doorbroken wordt kan iemand met autisme verstoord raken. Hierdoor houden ze zich het liefst aan het schema dat ze in hun hoofd gemaakt hebben. Voor de buitenwereld kan dit schema soms lastig te zien zijn, hierdoor is het voor autisten dan ook lastig om ergens aan het werk te gaan.