Wat is Asperger?

Aspergers syndroom

Wat is Asperger?

Asperger is een vorm van autisme, maar het verschilt op enkele punten wel met de originele vorm van Autisme. In dit artikel laten we zien wat Asperger eigenlijk is en wat de kenmerken van de stoornis zijn.

Zoals al gezegd is Asperger een vorm van autisme. Bij deze vorm van autisme kan degene die er last van heeft echter wel gewoon goed functioneren in de maatschappij, zij kunnen op niveau praten en leren als een ander. Wel vinden ze het lastig om zich in te leven met andere mensen en op het emotie gebied zijn ze soms wat onderontwikkeld. Ook kunnen ze in sommige gevallen moeite hebben met taal, dan met name met spreekwoorden en gezegdes. Deze mensen staan bekend om hun grote fantasie en ze vinden het leuk om over van alles te praten. Ze hebben dan ook echt behoefte nodig voor mensen om hun heen om mee te communiceren. Het verschil tussen deze vorm van autisme en van de klassieke vorm is de spraakontwikkeling. Mensen met Asperger hebben een goede spraakontwikkeling. Op interactie gebied met mensen kun je soms dan ook niet merken dat iemand last heeft van Asperger. Vaak zijn deze mensen goed op school en ze hebben meestal een relatief hoge intelligentie.
Om te zien of er sprake is van Asperger moeten we kijken naar de volgende kenmerken van de stoornis:

Heeft soms moeite met sociale interactie op de volgende gebieden

De persoon vindt het lastig om iemand aan te blijven kijken, om zich kenbaar te maken en om zich in te leven met anderen. Deze persoon denkt vooral aan zijn eigen belang en kan zich niet altijd vinden in de belangen van een ander. Hierdoor kan iemand met Asperger soms als bot overkomen, hier kunnen ze alleen zelf niks aan doen.

Heeft last van de stereotype kenmerken van Autisme

De persoon heeft een heel erg strikt schema waar hij zich aan houdt. Wanneer dit schema in de war raakt kan hij gestrest worden en in sommige gevallen zelfs boos uitvallen. Ook heeft de persoon een extreme focus op een bepaald deel van zijn leven, dit kan verzamelen zijn of een van zijn of haar hobby’s. De persoon kan daarnaast ook last hebben van tics of van erge drukte.

Kan niet goed tegen werken/een hoger gezag

De persoon vindt het niet prettig als hij iets opgelegd krijgt, dit gaat namelijk tegen zijn schema in. Hierdoor raakt hij in de war en kan boos worden. Ook kan het zijn dat iemand met Asperger niet goed kan functioneren op het werk, ze raken namelijk vaak afgeleid en zijn bezig met hun gedachtes. Het functioneren met anderen gaat ze wel goed af en ze kunnen zich normaal kenbaar maken tegenover collega’s.

Wanneer er aan veel van deze kenmerken voldaan is kan het zijn dat iemand last heeft van Asperger. Ga deze lijst dus eens na om te zien of iemand er daadwerkelijk last van heeft, dan kan er namelijk hulp gezocht worden voor deze persoon.


Related Posts