Wat is ADHD?

attention deficit hyperactivity disorder

Wat is ADHD?

ADHD is samen met ADD een van de meest voorkomende afwijkingen in de hersenen. Het is een fabeltje dat mensen met ADHD gewoon druk zijn. Het gaat namelijk veel verder dan dat, een overmatig energieniveau is maar een van de onderdelen van ADHD. In dit artikel laten we zien wat ADHD precies is en wat de kenmerken zijn van deze afwijking.

ADHD en ADD zijn beide een afwijking in de hersenen. Deze afwijking zorgt voor een verstoring van de opname van belangrijke hormonen. Onderzoekers weten nog steeds niet hoe dit precies ontstaan of wat de trigger is van deze afwijking. Wel is algemeen bekend dat ADHD erfelijk is, als je moeder of vader het heeft is de kans groot dat je er zelf ook last van hebt. Dit hoeft niet het einde van de wereld te zijn. Er zijn namelijk genoeg middelen en medicijnen om de negatieve effecten van ADHD te onderdrukken. Zo kun je net als een ander gewoon de dag doorkomen.

Mensen met ADHD zijn vaak ontzettend onrustig in hun hoofd en in hun lijf. Vandaar dat veel mensen ze als druk beschrijven. Ze hebben moeite om de aandacht er bij te houden en de concentratie vasthouden voor een lange tijd is dan ook erg lastig voor ze. Deze mensen zijn echter wel heel erg creatief en ze kunnen met de meest ingenieuze oplossingen komen voor problemen. Het hoeft dus niet altijd erg te zijn om aan ADHD te lijden. Ook bij deze afwijking zijn er verschillende degradaties waarin de afwijking kan voorkomen. Sommige mensen hebben er meer last van dan anderen. Het grote verschil tussen mensen met ADD en mensen met ADHD is dat de mensen met ADHD zich vaker fysiek uiten en dat de mensen met ADD zich eerder mentaal uiten.

Het leven van mensen met ADHD is vrij lastig, aan de ene kant zijn ze dus creatief en aan de andere kant erg warrig. Vaak hebben deze mensen dan ook een creatief beroep, dit is hun sterke punt. Het belangrijkste van ADHD is dat je moet leren leven met wie je bent, wanneer je de ADHD probeert de onderdrukken wordt het alleen maar erger. Er zijn veel meer symptomen en kenmerken dan de onrust. Hier is een rijtje met de meest voorkomende kenmerken van iemand met ADHD, los van de drukte en onrust in zijn hoofd:

Gedragsproblemen

Vaak zie je dat mensen met ADHD minder goed sociaal ontwikkeld zijn, hierdoor zullen ze vaker baldadigheid vertonen. Dit kan door te stelen, liegen, spijbelen en vechten. ADHD kan dan ook echt zorgen voor verschillende gedragsstoornissen.

Angst en depressie

Kinderen met ADHD hebben vaak een fout beeld van zichzelf (laag zelfvertrouwen) of voelen zich onzeker omdat ze het niet goed doen op school of moeilijk vrienden maken.

Taalproblemen

Vaak zien we dat mensen met ADHD moeite hebben met lezen en schrijven. Ook is het aantal mensen met dyslexie onder de mensen met ADHD vrij groot.

Tics

Iemand met ADHD is gevoeliger voor tics, dit blijkt uit onderzoek. Mensen met ADHD leren sneller tics aan dan mensen die geen afwijking hebben.


Related Posts