Wat is ADD?

Attention Deficit Disorder

Wat is ADD?

ADD is een afwijking die vrij vaak voor komt in Nederland. Sommige zeggen dat deze kinderen of volwassenen druk zijn, anderen stellen weer dat ze juist dromerig zijn. Met dit artikel leggen we jou uit wat ADD nu precies is en wat de kenmerken zijn van deze afwijking.

ADD is meestal aangeboren bij kinderen, het is dan ook vaak een erfelijke afwijking. ADD heeft impact om kleine onderdelen binnen de hersenen. Hierdoor zijn sommige verbindingen niet goed ontwikkeld, hierdoor kun je moeite hebben om je te concentreren. Ook kun je snel afgeleid zijn of wegdromen in je eigen gedachten. Dit kan veel effect hebben op iemands leven, enkele voorbeelden van effecten door ADD zijn: snel afgeleid, moeite hebben om aan het werk te gaan, warrig zijn en veel dingen tegelijkertijd willen doen, niet goed kunnen oriënteren en plannen, slecht kunnen lezen en moeite hebben met luisteren. Dit zijn vrij vervelende symptomen die je werkzaamheden op de arbeidsvloer kunnen beïnvloeden. Mensen met ADD zijn over het algemeen wel een stuk rustiger dan mensen met ADHD. Mensen met ADHD zijn veel impulsiever en ze komen druk over, dit is bij mensen met ADD niet het geval. Zij zijn meer de dagdromers van de samenleving.

Oorzaak ADD

Er is nog geen echte oorzaak van ADD bekend, het is dan ook vrij lastig om het te behandelen. De aandoening zorgt volgens onderzoek voor moeite tijdens school of werk. Hierdoor zullen mensen met ADD over het algemeen minder goed functioneren op dat gebied dan iemand die volkomen normaal is. Wat je dan ook vaak ziet bij mensen met ADD is dat ze blijven zitten of een niveau te laag volgen. In sommige gevallen stoppen mensen met ADD zelfs geheel met school. Ook blijkt uit onderzoek dat het voor deze mensen lastig is om een relatie te onderhouden. De partner vindt de persoon vaak kinderachtig en hij of zij heeft veel aandacht nodig. Daarnaast denken ze niet veel aan de toekomst en ze hebben ook niet echt plannen voor later.

Mensen met ADD kunnen wel bij de dokter terecht om medicatie te krijgen. Deze verbeterd de concentratie en zorgt voor rust in het hoofd. Ook gebeurd het vaak dat mensen met ADD veel gaan drinken, dit helpt namelijk tegen de onrust. Dit is echter geen goed idee en kan op de lange termijn juist zorgen voor nog meer onrust. Met de medicijnen kunnen deze mensen wel werken en zullen ze niet zo heel veel last hebben van hun afwijking. Drugs wordt deze mensen ten zwaarste afgeraden, het kan wel leiden tot een tijdelijke verlichting maar op de lange termijn maakt het de symptomen alleen maar erger. Denkt u dus dat u last hebt van ADD? Op internet staan verschillende testen die je kunt maken, of je kunt natuurlijk even langs de huisarts gaan.


Related Posts