Waarom iedereen ergonomisch zou moeten werken!

Waarom iedereen ergonomisch zou moeten werken!

Je hoort tegenwoordig steeds vaker van mensen die op kantoor werken dat ze hinder ondervinden van fysieke ongemakken op het werk. Deze fysieke ongemakken zijn vaak terug te leiden naar het hebben van een foute werkhouding op kantoor. Het is vaak zo dat je bij een kantoorbaan het grootste gedeelte van de dag zit, het is daarom extra belangrijk om juist op je werk een goede houding aan te houden. Door ergonomisch te gaan werken kun je er voor zorgen dat je je houding verbeterd, waardoor de fysieke klachten afnemen of zelfs verdwijnen. Maar wat is ergonomisch werken? In dit artikel wordt ergonomisch werken uitgelegd en hoe je kan zogen voor een juiste houding.

De monitor

Bij ergonomisch werken is het belangrijk dat de monitor op een verticale manier wordt opgesteld waarbij de bovenrand van de monitor op ooghoogte wordt ingesteld. Naast de hoogte van de monitor is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je de monitor op ongeveer 50 centimeter afstand van je ogen plaatst. Ook zou hierbij de helderheid en het contrast van jouw monitor aangepast kunnen worden maar dit is afhankelijk van de verlichting in je kantoor.

Muis en toetsenbord

Om ervoor te zorgen dat je arm zoveel mogelijk ontlast wordt bij kantoorwerk moet je het toetsenbord op ongeveer 10 centimeter afstand van de bureaurand  plaatsen. Het voordeel hiervan is dat je ervoor zorgt dat je onderarm, pols en hand zoveel mogelijk als kan in een lijn komt te liggen, om dit proces makkelijker te maken zijn er tegenwoordig allemaal ergonomische spullen op de markt zoals een ergonomisch muis of toetsenbord. Deze hulpmiddelen zorgen voor ondersteuning aan je arm waardoor je een betere houding gaat aannemen waardoor er minder spanning op je arm komt te staan.

Zithouding

Ook is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je stoel goed op je bureau wordt afgesteld. Bij het afstellen van je stoel is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je voeten plat op de grond staan met een rechte rug. Als dit gedaan is kun je beginnen met het afstellen van de armleuningen, want je schouders moeten een ontspannen houding kunnen aannemen waarbij de armleuningen op dezelfde hoogte staan als je bureau.

Staand werk of zwaar / gevaarlijk werk?

Als je werkt in de bouw of bijvoorbeeld de offshore dan speelt ergonomie ook een belangrijke rol. Je moet immers veilig en ergonomisch verantwoord werken. Ergonomie heeft dus niet alleen te maken met kantoorwerk.


Related Posts