Voorkomen ongelukken in de vechtsport! Neem de juiste maatregelen

Voorkomen ongelukken in de vechtsport! Neem de juiste maatregelen

Een hoger risico op ongelukken en blessures
Bij bepaalde sporten is het risico op ongelukken en blessures aanmerkelijk hoger dan bij andere sporten. Dit geldt bijvoorbeeld voor voetbal, met name zaalvoetbal, voor hardlopen, squash, paardrijden en zeker ook voor vechtsporten. Vechtsporten zijn relatief risicovol omdat er veel fysiek contact is. Wat zijn precies de risico’s als je je voor
trainingen en wedstrijden vechtsporten niet goed voorbereid?

Welke risico’s loop je als je een vechtsport beoefent?

Wie een vechtsport beoefent zoals taekwondo, karate, boksen of kickboksen, loopt altijd de kans om een ongeluk te krijgen of blessure op te lopen. Goede beschermende kleding, maar bijvoorbeeld ook puzzelmatten, scheenbeschermers, hoofdbeschermers en bitjes verkleinen het risico op letsel, maar kunnen deze niet geheel wegnemen. De grootste risico’s bij vechtsporten op een rijtje:

  • Hoofdschade of oogschade door een slag, stoot of trap.
  • Valpartijen waarbij er verkeerd geland wordt of de ondergrond niet in orde is.
  • Kneuzingen, huidwonden en bloeduitstortingen. Dit kan gebeuren door een slag of stoot, maar ook door het schaven langs de boksring of bewegingen waarbij de huid de vloer raakt.
  • Letsel en botbreuken aan de ledematen, zoals de handen, benen, voeten en/of armen. Er kunnen zich fracturen voordoen, maar ook lichamentletsels of ontwrichtingen. Met name de duim is, zo blijkt uit onderzoeken, bij vechtsporten relatief behoorlijk kwetsbaar en blessuregevoelig.
  • Kneuzingen aan de ribbenkast of letsel in de regio van buik en geslachtsdelen.

Neem de juiste maatregelen om blessures te voorkomen

Gelukkig kun je als sportschooleigenaar, trainer of sporter veel doen om blessures en verwondingen. Zorg in de eerste plaats dat de ruimte aar gevochten word veilig is. Tijdens wedstrijden en trainingen dient de vloer van en sportschool voorzien te zijn van puzzelmatten. Deze voorkomen harde valpartijen, doordat de klap opgevangen wordt, en daarmee wordt het risico op blessures aanzienlijk kleiner. Bij karate en kickboksen is het verstandig om scheenbeschermers en hoofdbescherming te dragen. Wie een fervent boksers is, kiest naast een vloer met puzzelmatten en bescherming van de ledematen, voor extra protectie van de neus en het gebit. Dat zijn immers kwetsbare plekken die bij boksen meer dan eens geraakt worden. En verder zijn sterke en beschermende schoenen en veilige handschoenen onmisbaar voor fervente vechtsporters. Ten slotte; zorg ervoor dat je als vechtsporter goed slaapt, gezond eet en drinkt en een goede warming-up maakt. Aandacht voor deze aspecten dragen ook bij aan het voorkomen van blessures.

 


Related Posts