Voorkom droge lucht
Categorie : Lichamelijke gezondheid
In de koude wintermaanden staat de verwarming dag in dag uit te draaien. Iedereen wil het binnen graag lekker warm om de koude buitentemperatuur te compenseren. Maar de verwarming kan ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in de ruimte verstoord raakt. Dan wordt de lucht te droog en dat is niet goed voor onze gezondheid.
De relatieve luchtvochtigheid meet het percentage van waterdeeltjes dat er in de lucht zit in een bepaalde ruimte of kamer. Meestal zullen we niet snel zelf iets merken van de luchtvochtigheid in huis. Dat komt omdat schommelingen tussen de 40 en 60 procent nog steeds goed zijn. Een luchtvochtigheid tussen die percentages samen met een gemiddelde temperatuur, wordt door de meeste mensen als aangenaam ondervonden.
Als de luchtvochtigheid boven de 60 procent gaat, is het risico op vochtproblemen in huis groter. Dat kan in de vorm van muffe geurtjes, condensatie of de vorming van schimmels. Als het binnenklimaat vochtig is, trekt dat ook huisstofmijt aan.
Wanneer de luchtvochtigheid dan weer onder de 40 procent zakt, is de lucht te droog. Dat is ook niet goed, want daardoor kunnen je huid, ogen en lippen gaan uitdrogen. Ook kan dat zorgen voor een droge keel en prikkelhoest. Bovendien kan droge lucht ook kouder aanvoelen. Om je luchtdichtheid weer op peil te krijgen, kan je een luchtbevochtiger aanschaffen. Die zal de lucht in de ruimte bevochtigen door waternevel in de lucht te verspreiden. Zo wordt de lucht in huis of op kantoor weer aangenaam, ook in de winter.
Om de ruimte helemaal optimaal gezond te maken, kan ook een daglichtlamp helpen. Een daglichtlamp straalt een hoge hoeveelheid aan lux uit en compenseert zo het gemis aan daglicht in de winter. Daardoor worden de gelukshormonen gestimuleerd en maakt het mensen alerter en actiever, wat positief is voor zowel de gezondheid als de productiviteit.