Tips voor de beste kraamtijd

beste kraamtijd

Tips voor de beste kraamtijd

Het kan behoorlijk overweldigend zijn, de eerste dagen met je kindje. Je lichaam moet herstellen van de bevalling, je partner moet wennen aan de rol van ouder en je kindje mist de vertrouwde warme buik. Makkelijk is het zeker niet. Hou je vast aan de gedachte dat het vanzelf weer overgaat: je lichaam herstelt, je partner went en je kindje vindt het buiten de buik uiteindelijk ook best prima. Gelukkig heb je een kraamverzorgster die je in deze periode helpt. Maar hoe kom je de eerste tijd met je baby nou het beste door?

Kies de juiste kraamverzorgster

Ga ruim voor je bevalt al op zoek naar een kraamverzorgster die bij jou past. Heb je straks behoefte aan iemand die alles komt schoonmaken en gezellig met je babbelt of wil je liever een rustiger persoon die je veel informatie geeft over het ouderschap? Stel vooraf concrete vragen op en stel deze aan de mogelijke kandidaten. Als je een geschikte match vindt, zal je dat heel veel helpen bij een gelukkige kraamtijd. Het is best intiem, iemand dagelijks in huis vlak na de geboorte van je kindje. Ga daarom voor iemand bij wie jij je vertrouwd voelt.

Controleer je verzekering

Controleer altijd eerst of de door jou uitgekozen kraamverzorgster een contract heeft met je zorgverzekering. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de eigen bijdrage van 4,30 per uur. Dit is een wettelijk vastgestelde prijs en alle verzorgster zullen dus minimaal dit bedrag vragen. Er zijn wel aanvullende verzekeringen voor uitgestelde kraamzorg. Kijk goed naar de mogelijkheden en jouw wensen, het kan je een hele hoop geld schelen. Wist je trouwens dat de kraamzorg niet onder het eigen risico valt?

kraamtijd

Geniet van het moment

Tussen alle gekte en stress door, heb je nauwelijks nog tijd om te genieten van je nieuwe rol als moeder. En misschien voel je je wel zo overweldigd, dat je helemaal geen behoefte hebt aan ‘genieten’. Toch is het belangrijk om elke dag een paar minuutjes voor jezelf te nemen. Laat je partner vijf minuten op je kindje oppassen, terwijl jij even diep adem haalt. Je hebt leven gecreëerd! Gun je partner hetzelfde en geef elkaar tijd. Ook is het heel belangrijk om met elkaar te blijven communiceren over onzekerheden, wensen en teleurstellingen. Als de vader van het kindje niet meer in beeld is, is het alsnog belangrijk om dit te delen met iemand. Bel daarom geregeld geliefden op en wees niet bang om dingen te delen.


Related Posts