Stoppen met roken? Doe het verantwoord

Stoppen met roken? Doe het verantwoord

Bijna elke roker heeft er moeite mee om verantwoord te stoppen met roken. Kort gezegd is dit te verklaren door twee redenen, enerzijds door de lichamelijke afhankelijkheid die is ontstaan voor het binnenkrijgen van nicotine en anderzijds door het geestelijke component waarbij je gewend bent geworden aan de routine van het roken bij de sociale omgang met anderen en bij rituelen als opstaan, autorijden en dergelijke.

In dit artikel gaan we in op deze twee aspecten en geven we je tips hoe je hier beter op kunt inspelen.

Doorbreek de sigaretverslaving stap voor stap

Het ‘cold turkey’ stoppen met roken is de meest effectieve aanpak om van roken af te komen, maar valt veel rokers wel te zwaar. Het geniet dan de voorkeur om in kleine stapjes te minderen met de inname van nicotine. Dit kan je op twee manieren aanpakken, namelijk door de dagen heen steeds minder sigaretten op te steken of door steeds intensiever gebruik te maken van producten die op een andere manier nicotine aan je lichaam toedienen, zoals pleisters of dampers.

Verander je routine vanaf dag één

Stoppen kan verdomd lastig zijn als je eraan gewend bent geraakt om bij bepaalde rituelen een sigaret op te steken. Stel je wacht op de bus naar huis of je steekt altijd een peuk op bij het wandelen met je hond, dan is het lastig dit ‘motorisch geheugen’ aan te passen. Gelukkig kan dit wel!

Probeer een vervanger te vinden voor deze handeling, zoals het nemen van een zuurtje, het eten van een appel of het gebruik van een esigaret zonder nicotine van SmokeSmarter.nl. Geleidelijk aan zal je merken dat je er geen erg meer in hebt dat je iets mist.

Moet ik nicotine opgeven?

Nicotine is geen stof die we echt nodig hebben als mens, in het geval je toch graag nicotine binnen blijft krijgen kan je ervoor kiezen om hier speciale kauwgom, pleisters of e-vloeistof (esigaret) voor aan te schaffen. Het is wel beter om geleidelijk aan te minderen, daar dit de kans op het terugvallen op het roken van tabaksproducten verkleint.


Gerelateerde Artikelen