Last van nachtblindheid?

Last van nachtblindheid

Last van nachtblindheid?

De meeste mensen weten wel dat je een leesbril nodig hebt om van dichtbij te kunnen lezen als dat niet meer gaat, of een bril als je tijdens het autorijden het kenteken van je voorganger niet meer kunt lezen. Ook andere oogafwijkingen zoals staar, glaucoom of bijvoorbeeld nachtblindheid klinken wel bekend in de oren, maar de meeste mensen weten toch niet exact wat deze aandoeningen inhouden en al zeker niet wat eraan te doen is. Meestal komen we daar pas achter als we zelf te maken krijgen met een dergelijke oogafwijking. De oogarts geeft dan tijdens een intakegesprek uitgebreide uitleg over de aandoening en wat eraan is te doen. In dit artikel gaan we wat nader in op nachtblindheid, wat het inhoudt, de oorzaken en behandeling.

Wat is nachtblindheid?

Het is bekend dat als je van een verlichte ruimte in een donkere ruimte terechtkomt, je ogen even tijd nodig hebben om te wennen aan de duisternis. In het begin zie je zo goed als niets, maar na korte tijd begin je beter te zien in het donker. Dat heeft te maken met kegeltjes en staafjes in het oog, grofweg worden de kegeltjes gebruikt om kleuren te zien als het licht is. De staafjes in het oog worden meer geactiveerd als het donker is en zijn geschikt om in het donker te kunnen zien. Bij nachtblindheid werken de staafjes in het oog niet goed en zien we dus (zo goed als) niets in het donker. Dat kan voor grote problemen zorgen, bijvoorbeeld bij autorijden in het donker. Het is overigens een feit dat nachtblindheid altijd voorkomt bij beide ogen, nachtblind aan een oog bestaat niet, dan is er sprake van een ander oogprobleem.

Oorzaken

Nachtblindheid kan ontstaan door erfelijke factoren waarbij de meest voorkomende vorm ontstaat door een erfelijke ziekte aan het netvlies. De staafjes en kegeltjes worden dan langzaam vernietigd waardoor uiteindelijk nachtblindheid ontstaat. Maar nachtblindheid kan ook ontstaan als gevolg van staar, glaucoom of andere oogaandoeningen. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld een onbehandelde bijziendheid of een gebrek aan vitamine A.

Behandeling nachtblindheid

Of nachtblindheid te behandelen is hangt sterk af van de onderliggende oorzaak. Is die oorzaak te behandelen dan verdwijnt in de meeste gevallen ook de nachtblindheid. Bij bijziendheid kan een bril, contactlenzen of ooglaseren de oplossing zijn. Bij staar kan een lensvervanging uitkomst bieden. Ook bij een gebrek aan vitamine A is er een oplossing, namelijk eenvoudigweg de vitamine te kort oplossen met behulp van voeding en/of voedingssupplementen. Wordt de nachtblindheid echter veroorzaakt door erfelijke factoren, dan is er in principe niets aan te doen. Maar wie weet zal er in de toekomst toch ook voor deze oorzaak een oplossing komen.


Uitloggen op dit account

Geef een reactie

Related Posts