Je BMI berekenen of vetpercentage meting doen?

BMI vetpercentage

Je BMI berekenen of vetpercentage meting doen?

Je hoort mensen vaak over het berekenen van hun BMI of het laten doen van een vetpercentage meting. Wat is het verschil? Welke is beter en waar kun jij het beste gebruik van maken? Deze vragen worden vaak gesteld. Heel kort gezegd kunnen we aangeven dat het verstandig is om gebruik te maken van beiden. Hieronder geven we meer informatie over zowel de werking van de BMI-formule als een vetpercentage meting.

Hoe werkt de BMI-formule?

De BMI-berekening is bij veel mensen erg populair. Een van de redenen hiervoor is dat deze ontzettend gemakkelijk te gebruiken is. Je kunt hem zelf zo met een rekenmachine uitrekenen. Het enige wat je hoeft te doen is je lengte in meters te delen door je gewicht vermenigvuldigd (in kilogram).

Deze berekening geeft je slechts nog maar een getal. Hoewel je de berekening zelf kunt maken is het voor het uitlezen handig om hier een tabel bij te gebruiken. Op deze website vind je de tabel die overzichtelijk weergeeft welke waarden er horen bij mannen, vrouwen en kinderen. De berekening is voor iedereen hetzelfde, maar het uitlezen van de waarden verloopt wel anders afhankelijk van je geslacht en leeft. Nadeel aan de BMI-berekening is dat het bij iemand met veel spiermassa al snel lijkt alsof deze overgewicht heeft, terwijl dat niet het geval hoeft te zijn. Dit is dus waar de vetpercentage meting goed van pas komt.

Je vet opmeten

Bij het laatste voorbeeld dat we gaven kan een persoon veel spieren hebben. Doordat deze persoon door de spiermassa eerder een hoog getal als uitkomst krijgt bij de BMI-berekening. Door dit te combineren met het opmeten van het vet wordt er sneller duidelijk of het hoge getal afkomstig is van het vet of van de spieren. Bij personen die aan krachtsport doen en later weer een meting doen kan het zijn dat de BMI-waarde zelfs hoger wordt. Indien het vetpercentage naar beneden gaat, terwijl de BMI-waarde omhoog gaat dan weet je dat je alsnog op het rechte pad zit.

Je gewenste gewicht behalen

Wil jij gebruikmaken van de vetpercentagemeting en/of de BMI-berekening om een bepaald gewenst gewicht te halen? Dan zijn er een aantal zaken belangrijk die goed zijn om te volgen. Het is niet alleen zaak om een bepaalde periode goed te eten of genoeg te sporten, maar het is belangrijk om dit beiden op de lange termijn vol te houden. Dit komt neer op een gezonde levensstijl. Slechts op de korte termijn hieraan voldoen is ongezond voor je lichaam en zal op de lange termijn weinig effect hebben. Denk dus aan de gezonde levensstijl!


Related Posts