Hoe verlaag je een hoog cholesterol?

Hoe verlaag je een hoog cholesterol?

Sommige mensen denken dat medicijnen de enige manier zijn om een te hoog cholesterol te verlagen. Het is echter zo dat er door aanpassingen in het dieet vaak meer bereikt kan worden dan met medicijnen. Door het dieet aan te passen wordt de oorzaak van een te hoog cholesterol aangepakt.

Wat is cholesterol?

Om te beginnen is het goed om even stil te staan bij wat cholesterol precies is. Wat veel mensen zich niet beseffen is dat we cholesterol nodig hebben om te kunnen leven. Zonder cholesterol zou dat namelijk niet mogelijk zijn. Het een enorm belangrijke bouwstof voor het lichaam waar we echt niet zonder zouden kunnen. Cholesterol wordt pas een probleem als we er teveel van hebben, en eigenlijk pas een echt probleem als we teveel van het verkeerde type cholesterol hebben.

Een klein deel van het cholesterol in het lichaam komt via de voeding binnen. Het meeste cholesterol wordt echter door de lever aangemaakt en komt via de lever in de bloedbaan. Het is de taak van de lever om de cholesterolwaarden te reguleren. De lever heeft echter maar een beperkte capaciteit om de cholesterolwaarden in een gezonde bandbreedte te houden.

Cholesterol bestaat uit kleine vetdeeltjes. Vet is echter niet oplosbaar in het bloed. Om deze reden wordt het verpakt in lipoproteïnen (vet-eiwitballetjes). Er zijn grofweg 3 verschillende lipoproteïnen, deze zijn LDL, HDL en VLDL.

LDL is een afkorting voor Low Density Lipoprotein en wordt in de volksmond het slechte cholesterol genoemd. HDL staat voor High Density Lipoprotein en wordt in de volksmond het goede cholesterol genoemd.

VLDL betekent Very Low Density Lipoprotein en dient voor het transport van cholesterol.

Hoog cholesterol

Artsen spreken over een te hoog cholesterol indien de LDL (het slechte cholesterol) waarden te hoog zijn. Wat daarbij ook belangrijk is, is de verhouding tussen LDL en HDL cholesterol. Het goede HDL cholesterol heeft namelijk het vermogen om het slechte LDL cholesterol op te ruimen.

Oorzaken van een te hoog cholesterol

Wil je een te hoog cholesterol verlagen dan is het goed om te weten hoe het hoge cholesterol wordt veroorzaakt. Zo heb je immers de mogelijkheid om de oorzaak weg te nemen.

Een hoog cholesterol is bijna altijd het gevolg van de leefstijl. Factoren die daarin meespelen zijn de voeding, beweging en roken. Daarbij spelen overgewicht, alcohol, medicijnen, diabetes en een traag werkende schilklier ook een rol.

Maar hoe pak je een hoog cholesterol dan aan? Dat kan je doen door de onderstaande tips toe te passen.

#1. Zorg voor een gezond gewicht

De correlatie tussen overgewicht en een te hoog cholesterol is groot. Het aanpakken van overtollige kilo’s is dan ook één van de beste dingen die je kunt doen om een te hoog cholesterol aan te pakken.

Een gezond gewicht vermindert niet alleen het cholesterol maar tevens gelijk het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Laat je niet ontmoedigen als je cholesterol in eerste instantie omhoog gaat als je begint met afvallen. Dit komt omdat het cholesterol wat opgeslagen ligt in het lichaamsvet vrij komt. Dit wordt afgegeven aan de bloedbaan waarna de lever dit zal moeten opruimen. Door veel vezelrijke voeding te eten heeft te lever de mogelijkheid om deze overtollige vetstoffen via de ontlasting het lichaam uit af te voeren.

#2: gebruik olijfolie

Olijfolie is rijk aan onverzadigde vetzuren en antioxidanten. Deze helpen om het cholesterol te verlagen. Dit is in verschillende onderzoeken aangetoond. Het beste gebruik je voor dit doeleinde extra vierge olijfolie (olie van eerste persing).

Extra vierge olijfolie is niet verhit waardoor de antioxidanten en vetzuren niet beschadigd zijn en hun geneeskrachtige werking optimaal behouden.

#3: eet minder toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten

Geraffineerde koolhydraten hebben op het lichaam nagenoeg hetzelfde effect als toegevoegde suikers en staan daarom als 1 tip hier vermeld.

Geraffineerde koolhydraten worden zo verschrikkelijk snel tot glucose (eenvoudige suikers) afgebroken dat ze nagenoeg hetzelfde effect hebben als het eten van suikers.

Uit onderzoeken is naar voren gekomen dat er een sterke correlatie is tussen de consumptie van suiker en geraffineerde koolhydraten. Zo hebben mensen die dagelijks slechts 1 blikje frisdrank drinken als 30% meer kans op een hartaanval dan mensen die het bij water houden.

Wil je je cholesterol verlagen dan doe je er goed aan om voedingsmiddelen waaraan suikers zijn toegevoegd uit het dieet te schrappen. Ook met geaffineerde koolhydraten is de nodige terughoudendheid op zijn plaats. Geraffineerde koolhydraten zitten in wit en bruin brood, in pasta en witte rijst. Hierbij zijn de vezels van de granen verwijderd en zijn de granen bovendien fijn gemalen. Hierdoor wordt het voor het lichaam erg gemakkelijk om ze om te zetten in glucose.

Bronnen van geraffineerde koolhydraten kunnen vervangen worden voor bronnen van onbewerkte koolhydraten. Denk daarbij aan het vervangen van brood voor havermout en het vervangen van witte rijst voor zilvervliesrijst en het vervangen van pasta voor volkorenpasta.

#4: eet vette vissoorten

Vette vissoorten, zoals zalm, makreel, sardientjes en haring, zijn rijk aan omega 3 vetzuren. Deze vetzuren zijn goed voor het HDL cholesterol.

Omega 3 vetzuren spelen een cruciale rol bij het verminderen van inflammatie in het lichaam. En inflammatie is precies waar het omgaat bij een te hoog cholesterol. Het lichaam maakt namelijk cholesterol aan als reactie op inflammatie. Het cholesterol dient om de inflammatie te bestrijden. Door inflammatie aan te pakken neem je de oorzaak om cholesterol aan te maken weg waardoor cholesterolwaarden zullen dalen.

#5: eet noten

Een andere goede bron van omega 3 vetzuren zijn noten. Hiervoor eet je het beste ongebrande noten. Bij ongebrande noten zijn de omega 3 vetzuren niet beschadigd door verhitting en kunnen ze beter hun heilzame werk verrichten.


Related Posts