Hoe vergroot je de patiëntveiligheid?

Hoe vergroot je de patiëntveiligheid

Hoe vergroot je de patiëntveiligheid?

Categorie : Tips

Om te zorgen dat patiënten zich op het gemak voelen, is het voor zorginstellingen van groot belang om te zorgen voor voldoende veiligheid. Het is alleen niet gemakkelijk om dit goed op orde te krijgen. Als het gaat om patiëntveiligheid, dan speelt er namelijk van alles in mee. Het is dan ook goed om eens te bekijken welke dingen je kan doen om deze veiligheid te vergroten. Dit doe je aan de hand van een aantal stappen. Je zal dan merken dat het al snel een stuk beter functioneert en dat dit de cliënten sterk ten goede zal komen.

Een beter inzicht krijgen

Het begint allemaal bij het verkrijgen van beter inzicht. Om de veiligheid te vergroten moet je natuurlijk wel eerst weten wat er allemaal speelt in een bepaalde zorginstelling. Dit kan je natuurlijk handmatig doen, maar het is beter om daar de juiste software voor te gebruiken. Je kan op die manier zeker zijn dat je alles op de juiste wijze vastlegt en je er ook analyses op kan loslaten. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om beslissingen te nemen die de veiligheid ten goede komen. Bovendien kan werken met software ook voor andere voordelen zorgen.

De juiste wijze van vastleggen

Het is ook belangrijk dat je eventuele incidenten en calamiteiten goed vastlegt. Op die manier kan je er zeker van zijn dat je ook precies weet wat er fout gaat en wat hieraan gedaan is. Dit wordt ook wel incident reporting genoemd. Aan de hand van de kennis van de verschillende incidenten, kan je zeker zijn dat je weet wat er nodig is om de patiëntveiligheid te vergroten. Dat doe je door maatregelen te nemen aan de hand van de incidenten die gemeld worden. Dat kan een heel groot verschil maken in hoe je patiënten benadert.

Specifieke kennis opdoen

Het is ook belangrijk om specifieke kennis op te doen. Zo is er bijvoorbeeld een duidelijk verschil in de soorten incidenten die zich voordoen in de verschillende soorten zorginstellingen. Een instelling voor ouderenzorg krijgt met hele andere problemen te maken dan een afkickkliniek. Het is dus ook zaak om de specifieke kennis op de doen die hiervoor nodig is. Zo kan je dus ook de maatregelen nemen die nodig zijn voor die instelling en andere maatregelen juist achterwege laten. Dat is natuurlijk ook wel zo fijn voor de patiënten en cliënten die er bij je in de instelling komen.

Hulp van de patiënten

Tot slot is het ook fijn wanneer je iedereen erbij betrekt. Het kan je zeker helpen wanneer je weet hoe de patiënten de veiligheid ervaren. Dit is natuurlijk de doelgroep die je een goed en veilig gevoel wilt geven. Als patiënt is het bovendien fijn om te weten dat er op alle vlakken wordt gedacht aan wat jij nodig hebt. Dan kan je echt zeker zijn dat je op een geruste manier de behandeling die je nodig hebt kan ondergaan. Dit is dus zeker ook een goede zet om te doen als het om veiligheid gaat.


Uitloggen op dit account

Geef een reactie

Related Posts