Het wikken en wegen over een uitvaartverzekering

Verzekerd voor uitvaart

Het wikken en wegen over een uitvaartverzekering

Nadenken over de dood

Er zijn leukere dingen dan nadenken over de dood. Zeker in de fleur van je leven sta je niet stil bij wat er zal gebeuren wanneer je overlijdt. Toch is het geen slecht idee de tijd te nemen alles omtrent jouw levenseinde te regelen. Wanneer je sterft, maakt het voor jou niets meer uit, maar naast de emotionele pijn, zadel je je nabestaande liever niet op met een financiële kater. Een uitvaartverzekering afsluiten geeft je alvast de nodige gemoedsrust.

Een uitvaartverzekering is geen overlijdensrisicoverzekering

Voor alle duidelijkheid, een uitvaartverzekering is geen overlijdensrisicoverzekering. Een overlijdensrisicoverzekering sluit je af met de verzekeringsmaatschappij om bij je overlijden er voor te zorgen dat je nabestaanden geen financiële aderlating ervaren door het wegvallen van jouw inkomen of het afbetalen van financiële verplichtingen die jij nog moest nakomen. Deze verzekering heeft een begin- en einddatum. Na de einddatum vervalt de verzekering en wordt er bij overlijden van de verzekerde, geen vergoeding meer uitgekeerd.

Bespaar je nabestaande een hoop kopzorgen

Een uitvaartverzekering heeft, zoals het woord het zelf zegt, enkel betrekking op de uitvaart van een overledenen. De verzekerde sluit met een verzekeringsmaatschappij een verzekering af die, bij overlijden, er voor zal zorgen dat de financiële en bij uitbreiding alle aspecten van de uitvaart geregeld worden. Op deze manier hoeven de nabestaanden, in een periode van rouw, zich geen kopzorgen te maken.

Maak een gepaste keuze voor je nabestaanden

De overledene kan bij leven kiezen uit verschillende soorten uitvaartverzekeringen:

• Bij de kapitaalverzekering krijgen de nabestaanden een bedrag in cash uitgekeerd waarmee een deel, of alle kosten van de uitvaart gedragen kunnen worden.
• Wanneer voor de nabestaanden de volledige uitvaart wordt geregeld, spreekt men van een naturaverzekering
• Wanneer de nabestaanden de uitvaart zelf kunnen regelen en de kosten, tot een bepaald bedrag, kunnen inbrengen bij de verzekeringsmaatschappij, spreek je van een natura sommenverzekering.
• Er is ook nog mogelijkheid om de voorgaande keuzes te combineren. Bijvoorbeeld het regelen van de uitvaart door de verzekeraar gecombineerd met een uitkering in cash aan de nabestaanden. Deze verzekering noemt de combinatieverzekering.

Uitvaartverzekeringen vergelijken spaart je heel wat geld

Natuurlijk zijn er leukere dingen dan een uitvaartverzekering afsluiten. Toch is het best even stil te staan bij de keuzes en enkele handig tips in acht te nemen. Op de eerste plaats is het belangrijk dat je weet hoe jouw uitvaart moet verlopen. Wil je begraven of gecremeerd worden? Welke dienst wil je? Wil je bijzonderheden, of hou je de dienst liever sober? Daarnaast is het belangrijk te weten welke soort uitvaartverzekering je wenst af te sluiten. Denk daarbij vooral welke verzekering het best past bij jouw nabestaanden. En de laatste maar zeker niet minst belangrijke tip: je uitvaartverzekering vergelijken bij verschillende verzekeraars, kun je heel wat geld besparen.


Related Posts