Hardlopen goed voor lichaam en geest – Word een hardloop expert met onze tips

Hardlopen goed voor lichaam en geest – Word een hardloop expert met onze tips

Sporten is goed voor veel dingen, hoewel veel mensen denken dat sport alleen maar een lichamelijk voordeel heeft. Is dit natuurlijk verre van waar. Sporten is net zo goed voor je geest als voor je lichaam. Geestelijke en lichamelijke balans gaan tenslotte samen.

Een goede balans van geest en lichaam is erg belangrijk voor je alledaagse bezigheden. Denk aan je werk, sport kan een positief effect hebben op je carrière. Je krijgt er meer energie van, je kunt je beter focussen en blijft scherper. Dit zijn 3 elementen die het alledaagse leven en je geluk in het leven erg beïnvloeden. Zo kan hardlopen bijvoorbeeld een burn-out voorkomen.

Daarom zeggen wij ook altijd ga sporten als het kan. Wij adviseren vaak om te gaan hardlopen. Puur omdat dit zo’n beetje de meest toegankelijke vorm van sporten is voor de meeste mensen. Naast de sport spullen die je nodig hebt om goed te kunnen hardlopen is hardlopen verder gratis en heb je geen duur sportschool abonnement nodig.

Laten we eens gaan kijken, welke elementen van het hardlopen nu belangrijk zijn en je een echte hardloop expert maken.

Je hardloop gear – Schoenen, Kleding en gadgets

Begrijp me niet verkeerd, ik ben een grote fan van gadgets. Maar bij het hardlopen adviseer ik altijd om dit te beperken tot een hardloop app waar je je snelheid afstand en route kunt bijhouden. Al het overige zoals het meten van je hartslag leidt bij de meeste mensen af met een negatief resultaat. Sporten is een activiteit waar je vooral je lichaam voor gebruikt. Terwijl het net zo goed is voor je geest, is het lichaam dat het meeste werk moet doen.

Luister daarom naar je lichaam en niet naar allerlei apps en gadgets. Dit leidt ontzettend af en weerhoudt je soms zelfs ervan om je doel te bereiken.

Hardloopschoenen

Wat wel belangrijk is en het allerbelangrijkste bij hardlopen zijn de hardloopschoenen. Het is dan ook geen slecht idee om hier wat meer tijd en budget voor te nemen. Laat je adviseren bij een echte hardloopschoenen winkel zoals bij All4running.

De klantenservice van All4running kan je goed adviseren bij het aanschaffen van nieuwe hardloopschoenen. Je schoenen zijn het belangrijkste en hebben het meest te verduren. Zorg daarom dat ze goed zitten, kwalitatief zijn en laat eventueel een hardloop filmpje maken zodat je eventuele nodige correcties kan toepassen waardoor je beter gaat hardlopen.

Het is tenslotte de bedoeling dat je gezonder en fitter wordt. En niet dat je door een blessure niet meer kunt hardlopen.

Overige hardloopkleding

Naast hardloopschoenen is ook je kleding iets waar je wat aandacht aan wilt besteden. Je hebt tenslotte verschillende weersomstandigheden. Het kan koud, winderig, nat en donker zijn. Dit zijn belangrijke elementen bij het hardlopen.

Je wilt natuurlijk dat andere verkeersdeelnemers je zien tijdens het hardlopen, zodat je niet wordt aangereden in het donker. Neem daarom iets met reflectie. Je hebt speciale hesje met verlichting of speciale hardloop lampjes.

Ook een winddicht jack wanneer het hard waait kan goed helpen. En waterdichte kleding wanneer het regent. Is het warm en volop zomer, dan wil je wellicht wat luchtiger gekleed. Neem daarom al deze elementen zoals het weer in overweging wanneer je hardloop kleding gaat aanschaffen.

Route en afstand

Veel mensen nemen hardlopen niet zo heel serieus en doen maar wat. Ook dit zorgt ervoor dat je niet je doelen behaalt. Gewoon een stukje hardlopen tot je moe wordt is niet de bedoeling. Want het effect van hardlopen op je lichaam en geest begint grotendeels pas op het moment dat je moe wordt.

Op het moment dat je lichaam langzaam begint tegen te werken door signalen af te geven dat je moe lijkt te zijn. Dat is het moment om door te zetten, want dan doe je pas wat. Wie fit en gezond wilt zijn moet nou eenmaal een beetje pijn lijden.

Zet daarom een doel vast. Kies je route zorgvuldig uit en kies van te voren de afstand die je wilt gaan lopen. Hiermee voorkom je dat je teveel of te weinig loopt. En kun je trots op jezelf zijn wanneer je de bedachte route hebt voltooid.

Probeer ook regelmatig met routes te variëren en afhankelijk van je hardloopdoel wekelijks iets je langer te rennen of dezelfde afstanden sneller proberen te lopen. Blijf jezelf uitdagen en prikkelen. Een route kan na een paar keer extra lang gaan lijken. Dit komt omdat je de route dan al kent en weinig nieuwe dingen ziet. Dit zorgt voor minder afleiding tijdens het rennen. Plus je kent de punten en wordt continue onbewust herinnerd aan hoe lang je nog moet lopen.

Wanneer je een nieuwe route loopt dan is dit weg. Omdat je de route nog niet kent. Heb je veel afleiding van de omgeving en je weet niet precies hoever je al bent. Dit zijn allemaal aspecten die ervoor zorgen dat het hardlopen leuker en makkelijker wordt. Gebruik bijvoorbeeld de hardloop app van Runkeeper om je route bij te houden.

Hardloopclubjes

De laatste tip die we je willen meegeven is, probeer een hardloopgroep te hebben. ZOek vrienden, collega’s en of je familie die ook willen sporten en hardlopen. Maak hier een whatsapp groep voor aan en spreek en aantal wekelijkse hardloop dagen af. Op deze dagen kan iedereen met elkaar communiceren om een stuk te gaan hardlopen waardoor er meer motivatie is. Soms heb je geen zin, maar wanneer een ander je vraagt om mee te gaan dan zeg je waarschijnlijk geen nee. Want je wilt namelijk wel wat aan je lichaam en geest doen.

Hardloopclubjes zijn dus een goede manier om te blijven bewegen. Juist wanneer jij last van een dipje hebt, trek een ander je er weer uit en vice versa. Daarnaast is er meer afleiding tijdens het hardlopen waardoor een run prettiger wordt.

We hopen dat je wat aan onze hardloop tips in dit artikel hebt. En wensen je dan veel succes met hardlopen.


Related Posts