Eiwitten, eiwitten, eiwitten met hopen

Eiwitten, eiwitten, eiwitten met hopen

Heb ik je aandacht getrokken door de titel? Goed, dan vliegen we er meteen in. In dit artikeltje ga ik het met jullie hebben over…  het eiwitdieet. Om elke week toch een paar kilo’s kwijt te geraken, zijn veel mensen begonnen met dit dieet. Ik heb het ook toegepast en wil dus hier mijn resultaten en opmerkingen meedelen. Ik kan jullie niet aanraden om dit op lange termijn te doen, maar voor een maximum van twee weken is dit best een goede manier om af te vallen.

Wat is dit dieet eigenlijk?

Een synoniem voor het eiwitdieet is het proteïnedieet. Dit dieet wordt zo genoemd omdat het je helpt af te vallen door vooral eiwitten te eten. Dit klinkt logisch maar wat moet je dan precies doen? Wat kan je wel eten en wat raak je best niet aan of blijf je ver van uit de buurt? Hier volgen twee lijstjes met wat je wel en wat je niet mag eten.

Dit mag je WEL eten:

  • Vlees, vis en uiteraard dus ook schaaldieren
  • Zuivelproducten (Griekse yoghurt, melk, kaas…) en eieren
  • Groenten en Fruit
  • Peulvruchten en noten
  • Havermout of Quinoa

Wat eet je best zo weinig mogelijk of niet:

  • Aardappelen, bruin en wit brood, pasta’s en rijst
  • Chocolade, suikers, koeken…
  • Fruitsappen en te zoete vruchten
  • Alcohol

Welke voordelen vind je in het toepassen van het eiwitdieet?

Door de eiwitten te eten heb je bijna nooit een hongergevoel en kan je dus van al die ongezonde snacks gemakkelijker afblijven. Behalve dat is er nog een voordeel, een voordeel voor je lichaam. Als je lichaam beseft dat je genoeg energie hebt, gaat het zorgen dat je meer calorieën verbruikt door de stofwisseling te verhogen. En zoals je waarschijnlijk wel weet is het verbranden van al die calorieën eigenlijk hetzelfde als afvallen. Ook krijg je door het eten van al die eiwitten een mooiere en egale huid.

Nog een voordeel is dat je door al die eiwitten te eten, je spiermassa een stuk sneller gaat groeien. Proteïnen zijn de belangrijkste bouwsteen voor het aankweken van spieren. En ten slotte heeft dit dieet een voordeel voor zij die met diabetes of hypoglykemie gepaard gaan. Aangezien al die eiwitten ervoor zorgen dat hun bloedsuikerspiegel in balans blijft.

Ten slotte, gemak. Lijnen d.m.v. eiwitdieet is dankzij lactosevrije dieetshakes makkelijker dan ooit. Geen tijd om hele maaltijd klaar te maken? Neem dan een shake sachet mee naar je werk.

Toch zijn er een aantal waarschuwingspuntjes bij het eiwitdieet:

Het is echter belangrijk dat we opletten wat voor soort eiwitten we binnenkrijgen. Er zijn veel lage kwaliteit eiwitten en deze hebben als uitwerking dat je sneller kan verouderen. Verder gaat een overdaad aan eiwitten je zuurgraad verhogen en dat heeft uiteindelijk ook het opstapelen van vetten tot gevolg. Om dit tegen te gaan, is het belangrijk om veel groenten te eten aangezien deze de zuurgraad in je lichaam juist gaan verlagen.

Als je alle tips en waarschuwingspuntjes onthoud en toepast tijdens je eiwitdieet, dan kan ik je beloven dat je het beste resultaat gaat krijgen. Maar vooraleer ik afsluit wil ik jullie toch nog eens waarschuwen om dit dieet niet al te lang toe te passen, zoals eerder aangehaald. Zorg goed voor je lichaam en je gezondheid.


Related Posts