Effecten van de coronacrisis op de drugswereld

Effecten van de coronacrisis op de drugswereld

Categorie : Tips

De coronacrisis is wereldwijd van grote invloed. De economie heeft het in veel landen zwaar en mensen worstelen zowel lichamelijk als geestelijk met de gevolgen van dit virus. Belangrijk is om niet uit het oog te verliezen dat ook de mentale gezondheid hard wordt getroffen. Door verveling en stress neemt bijvoorbeeld het alcohol- en drugsgebruik bij veel mensen toe. Ook het aantal zelfdodingen is in 2020 explosief toegenomen. Iets waar weel experts geïnteresseerd in zijn is in hoeverre de coronacrisis ook de drugswereld beïnvloed. Kunnen mensen lastiger aan genotsmiddelen komen door gebrek aan contact met drugsdealers? Kan het niet meer geïmporteerd worden? Of stijgt het drugsgebruik juist door de slechtere mentale gezondheid in ons land? Kortom: wat zijn de effecten van de coronacrisis op de drugswereld?

Internationale handel ligt stil

De internationale handel ligt voor een groot deel stil. Bovendien zitten heel veel landen in een strenge lockdown. Hierdoor lijkt het voor ons soms onwaarschijnlijk hoe er nog drugshandel vanuit het buitenland kan blijven bestaan. Toch lijkt alles tot op heden nog geen gevolgen te hebben voor de beschikbaarheid van drugs. Wel is het niet helemaal duidelijk of we geen gevolgen op de lange termijn zullen gaan zien. Voor de drugswereld is er op dit moment dus nog geen verschil te bespeuren. Afgezien van het feit dat ze meer moeite moeten doen om hun drugs te verspreiden.

Maar wat betekent dit dan voor mensen die kampen met een drugsverslaving? Hier is wel enigszins een verschil te bespeuren. En dan denken we vooral aan het beperkte contact met de dealer. Samenkomen met anderen is tegenwoordig namelijk een stuk lastiger. Echter, niet onmogelijk. Je mag nog steeds buiten met maximaal twee mensen afspreken. Bovendien is het belangrijk om te beseffen dat dit voor drugsdealers hun bron van inkomsten is. Daar doen ze echt wel wat extra moeite voor. Aan drugs komen zal dan ook in de coronatijd niet direct al te moeilijk zijn.

Verveling of stress belangrijke risicofactoren

We hebben niet alleen te maken met een groep (ex-)verslaafden, maar ook met een geheel nieuwe groep die plotseling genotsmiddelen thuis is gaan gebruiken. De oorzaak ligt voor de hand: de coronacrisis. Door de coronacrisis zitten we namelijk niet alleen in een crisis op basis van de lichamelijke gezondheid, maar worstelen veel mensen ook mentaal. Niets is meer gewoon. Mensen leven graag in groepen, hebben sociale contacten nodig om te overleven. Wanneer dit wegvalt of wordt beperkt, ontstaat er vereenzaming. Daardoor kan de mentale gezondheid zelfs zo snel afnemen, dat de kans groot is dat men zelfmedicatie probeert. Door het gebruik van drugs of andere genotsmiddelen ontstaat er even een gevoel van rust en ontspanning.

Heel verleidelijk, maar daardoor nog risicovoller. Want hoe meer je van dit gevoel afhankelijk wordt, hoe meer je nodig zult hebben. En afkicken van drugs is echt een hele klus en heeft een mega groot effect op de gehele gezondheid. Bovendien speelt niet alleen stress een belangrijke rol. Ook verveling wordt vaak genoemd. Vooral onder jongeren. Zij gebruiken drugs als uitlaatklep, een manier om nog iets leuks te doen in deze voor hun zo saaie wereld. Een verslaving ligt dan echter al snel op de loer.

Vergeet niet dat ook in de coronatijd hulp nabij is. Verslavingsinstellingen, spoedzorg en huisartsen draaien gewoon door. Hulp bij drugsverslaving is dan ook gewoon nog mogelijk. Ken of ben jij iemand die kampt met een verslaving sinds de crisis? Schroom je dan niet en zoek tijdig hulp om erger te voorkomen.


Uitloggen op dit account

Geef een reactie

Related Posts