Een ooglidcorrectie: lang niet alleen cosmetisch

Een ooglidcorrectie: lang niet alleen cosmetisch

Een ooglidcorrectie wordt door veel mensen geassocieerd met een cosmetische ingreep: puur om er mooier uit te zien. De werkelijkheid ligt echter vaak iets anders. Weliswaar is het een gebruikelijke cosmetische ingreep, een ooglidcorrectie kan ook klachten behandelen.

Met name op latere leeftijd kunnen mensen namelijk last krijgen van hangende oogleden. Deze oogleden kunnen zo ver gaan hangen, dat ze in het gezichtsveld terecht komen. Hoewel dit niet gevaarlijk is, kan het wel erg storend zijn.

Routine ingreep met prettige verlichting

Bij een ooglidcorrectie wordt overtollige huid weggesneden. De wond wordt vervolgens gehecht. Hoewel een ooglidcorrectie daarmee ook enige nazorg nodig heeft, is het geen erg zware ingreep.

De ingreep kan onder lokale verdoving uitgevoerd worden. Na het uitvoeren van de behandeling kunnen patiënten normaal gesproken binnen een paar uur vertrekken.

Hierbij is het oog nog enige tijd afgedekt en gevoelig, maar over het algemeen herstelt de huid vrij snel. Binnen de kortste keren heb je zo de verlichting waar je naar  op zoek bent: niet langere hangende oogleden in je gezichtsveld, maar weer een frisse blik.

Klachten hangende oogleden – correctie nodig?

Hangende oogleden kunnen verschillende klachten veroorzaken. Buiten de storende belemmering van het gezichtsveld, kunnen er ook andere klachten zijn:

  • Sneller vermoeid (vaak door onbewust optrekken wenkbrauwen)
  • Vermoeide blik voor buitenwereld
  • Sneller huidirritaties

Hoewel hangende oogleden zoals gezegd zelden serieuze klachten veroorzaken die een gevaar voor de gezondheid vormen, is het wel een situatie waar wat aan gedaan moet worden.

Een ooglidcorrectie in namelijk een routine ingreep voor artsen en kan daarom snel uitgevoerd worden, zonder een opname in het ziekenhuis. Je kunt over het algemeen erg snel het probleem behandelen.

In veel gevallen kan een bijgeschoolde huisarts de behandeling uitvoeren. Neem hiervoor contact op met een arts, bijvoorbeeld via deze website.

De arts kan je ter plekke ook adviseren over het al dan niet uitvoeren van de behandeling.

Omdat een ooglidcorrectie in de meeste gevallen niet puur cosmetisch is, wordt de behandeling sinds 2017 ook (deels) vergoed onder het basispakket van de zorgverzekering. Neem voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar om de precieze vergoeding te weten te komen. Hou altijd rekening met het eigen risico.


Related Posts