De belangrijkste gezondheidsklachten voorkom je zo!
Categorie : Lichamelijke gezondheid
Voorkomen is beter dan genezen zeggen ze. En met de juiste preventie kun je zelf een heleboel doen aan je gezondheid. Onderzoek toont ook aan dat mensen met een gezonde levensstijl en die investeren in hun gezondheid minder klachten hebben. En zeker wanneer je ouder wordt, dan is dit belangrijk. Natuurlijk kun je niet alles voorkomen, maar het heeft zeker invloed wanneer je zelf je levensstijl aanpast. Ook het zelf monitoren van je gezondheid kan daarbij een slimme keuze zijn. We zetten even wat tips op een rij om langer gezond te blijven.
Een goede weerstand
Een goede weerstand is natuurlijk zeer belangrijk. Je darmhuishouding is namelijk van grote invloed op allerlei ziekten. Wanneer je darmen in balans zijn, dan heb je veel minder kans op gezondheidsklachten. Maar hoe breng je je darmen in balans? Bij de meeste mensen zijn deze flink uit balans door onze voedingsstijl. Met een dieet van een paar maanden kun je alles weer in balans brengen. Vervang zuivel door sojaproducten en eet suikervrij. Vervang gluten door haver, linzen of spelt. En eet veel groente en fruit. Drink daarbij een kippenbouillon van een kip die je 5 uur langzaam hebt laten trekken met de botten erbij. Na een paar maanden is je weerstand stukken beter.
Voldoende beweging
We zitten veel teveel en te lang stil. Eigenlijk moeten we elk half uur even bewegen. En daarnaast moeten we ook minimaal een uur per dag zeer actief bewegen. Nu je misschien meer tijd hebt vanwege de omstandigheden, is het een goed idee om te investeren in meer beweging. En wanneer je hier eenmaal een structuur van hebt gemaakt, dan is het ook makkelijker om dit straks vol te houden. Belangrijk is om een vorm van beweging te zoeken die je leuk vindt. Wanneer je er plezier in hebt, dan is het veel makkelijker om ermee door te gaan. De één vindt joggen leuk en de ander fietsen of yoga.
Je gezondheid in de gaten houden
Je kunt zelf ook veel doen om jezelf te monitoren. De belangrijkste klachten op oudere leeftijd zijn een hoge bloeddruk en hart- en vaatklachten. Zorg daarom voor een levensstijl met niet al teveel stress. Neem voldoende rust en doe dingen je leuk vindt en kies regelmatig voor ontspanning. Een hoge bloeddruk kun je bijvoorbeeld zelf wekelijks even checken. Koop hiervoor een goede bloeddrukmeter. Zo ben je er op tijd bij wanneer deze structureel te hoog is. En zo kun je eventuele hart- en vaatklachten beter voorkomen. En het scheelt je ook ritjes naar je huisarts. Een goede bloeddrukmeter koop je bijvoorbeeld bij de bloeddrukmeterswebshop.nl.
Voldoende drinken
Incontinentie is een andere veelvoorkomende klacht op oudere leeftijd. En vaak begint urineverlies of je urine lastig kunnen ophouden al wanneer je jonger bent. Wanneer je dit merkt, kom dan direct in actie. Zorg dat je minstens anderhalve liter vocht per dag drinkt en wanneer het warm is 2 liter. Zo zorg je ervoor dat er minder afvalstoffen in je blaas en urine zitten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je je urine minder goed kunt ophouden. Met bekkenbodemoefeningen kun je je plasspieren versterken. Je merkt de effecten al direct wanneer je dit een paar weken doet.