De 8 populairste vormen van meditatie
Categorie : Geestelijke gezondheid Lifehacking Meditatie
Eigenlijk weten we allemaal wel dat meditatie goed voor ons kan zijn, het brengt je immers (meer) innerlijke rust en helpt je bij het verwerken van emoties en het verwerken van gedachtes, maar het blijkt het toch best lastig om een keuze te maken voor welke vorm van meditatie je kiest.
Er zijn namelijk een aantal fundamentele verschillen tussen de diverse vormen van mediteren. Graag helpen we je bij het kiezen voor de vorm die het beste past bij jouw karakter. Oké, klaar? Laten we van start gaan!
De acht populaire meditatievormen:
1. Mindfulness, of ook wel Vipassana genoemd is gebaseerd op een oude Boeddhistische traditie. Sinds enkele jaren is deze zeer toegankelijke vorm van meditatie aan een ware opkomst bezig. Dit is te verklaren door de omarming van deze methode door vele lifestyle magazines en bekende sterren.
Bij mindfulness gaat het om het accepteren van je gedachtestroom en het hier en nu. Je moet proberen tijdens de meditatie om je gedachte vrij hun beloop te laten gaan, waarna je ze daarna van elkaar probeert te scheiden om ze te kunnen verwerken. Bij deze methodiek is het belangrijk dat je bewust bent van je ademhaling, maar hier niet aanpassingen aan probeert te doen.
Lees hier meer over Mindfulness.
2. Zazen is de Japanse meditatievorm waarbij er gemediteerd wordt terwijl er gezeten moet worden. In hedendaagse terminologie noemt men dit wel eens ‘just seating’. Deze minimalistische meditatie kan zonder voorbereiding en scholing beoefent worden en wordt vaak voor lange tijdsposen zonder onderbreking uitgeoefend. Het enige wat telt is het rechtop zitten met de ogen dicht en het focussen op een bepaalde gedachte op Boeddhistische tekst of (andere) gedachtegang. De Zazen meditatie richt zich niet op het volgen en/of aanpassen van de ademhaling. Doordat er geen duidelijke richtlijnen zijn voor deze meditatievorm is deze erg lastig om in een vroeg stadium momenten te ervaren waarbij het even lijkt of je jouw lichaam ontstijgt.
Lees hier meer over Zazen.
3. Transcendente Meditatie, vaak afgekort als TM, is een versimpelde vorm van Vendanta, de traditionele, meditatieve vorm van het Hindoeïsme. Bij TM zit je recht in lotuspositie en maak je gebruik van een mantra tijdens de beoefening. Dat is een heilig woord dat je blijft herhalen. Het idee hierachter is dat je de dagelijks gang van zaken tijdelijk kunt ontstijgen en geheel in het moment gezogen kan worden. In de meer geavanceerde stadia van TM beoefening wordt er ook focus gelegd op ademhalingstechnieken en het tijdelijk verlaten van je lichaam. Vaak kost het jaren trainen voordat je het gevoel kunt ervaren dat je niet je lichaam ervaart tijdens een sessie.
Lees hier meer over Transcendent mediteren.
4. Kundalini is een andere meditatievorm die gebaseerd is op Vedanta. Kundalini is de naam voor de opstijgende stroom energie die in elk mens bestaat. Het doel van deze meditiatievorm is om bewust te worden van de positieve, opwaartse stroom van levensenergie en deze op den duur toe te passen om het lichaam te ontstijgen. De beoefenaar van deze vorm concentreert zich actief op de energie door zijn lichaam stroomt en tracht steeds bewuster te worden van de ademhaling. Kundalini kan wanneer het te frequent en intensief wordt beoefend haar gevaren met zich meenemen, de controle tussen lichaam en geest kan onderbroken worden hetgeen verschillende symptomen tot gevolg heeft, dit wordt ook wel het Kundalini Syndroom genoemd.
Lees hier meer over Kundalini.
5. Qi is een vorm van Taoïstische meditatie waarbij ademhaling een belangrijke rol speelt. Je ademhaling draagt hierin bij aan de circulatie van energie door het lichaam en helpt bij het bereiken van een ovaal patroon genaamd de microkosmische orbit. Qi of chi is de benaming voor de circulatie van energie. Er zijn drie focuspunten bij Qi meditatie die zich specifiek richten op bepaalde gebieden op je lichaam. Dit zijn de volgende plekken: een centimeter boven je navel, het midden van je borstkast en het midden van je voorhoofd.
Lees hier meer over Qi.
6. Guided visualization is een populaire vorm van meditatie die zich concentreert op een beeld, waarbij het niet uitmaakt of deze fictief of echt is. Vaak beoefent men deze meditatie in combinatie met het luisteren naar kalmerende muziek. Soms wordt er ook op de ademhaling gelet, maar dit is niet een vast onderdeel van deze vorm van mediteren. Doordat er veel aandacht wordt gevestigd op de voorstelling van een plaatje of visuele setting wordt deze meditatie gezien als van buitenaf gestuurd in plaats van door je onderbewustzijn. Dit sluit goed aan bij de ervaring en wensen van mensen die nog niet erg veel ervaring hebben met mediteren.
Lees hier meer over Guided Visualization.
7.Trance-gerichte meditatie . Dit is een vorm van meditatie heeft als doel om de beoefenaar in een trance te krijgen. De kenmerken van zo’n trance zijn beperkte bewustzijn van omgeving en geest, waarbij rationeel denken en herinneringen grotendeels onmogelijk zijn. Gebruikers van deze methode maken nogal eens gebruik van drugs of snel uitademen om versneld in een trance te raken. Alhoewel sommigen dit als spiritueel ervaren is er weinig spiritueel aan deze vorm van meditatie/trance.
Lees hier meer over Trance-gerichte meditatie.
8. Hartritme meditatie richt zich zoals de naam al suggereert op het ritme van de hartslag en de ademhaling. Het hart wordt hierin gezien als het centrum van het energetische systeem. Je probeert je bewustzijn te koppelen aan deze belangrijke energiesystemen om tot innerlijke rust te komen en meer controle te krijgen over de manifestatie van stress en lichaamsfuncties. Ervaren beoefenaars van deze meditatievorm ervaren meer compassie, gevoeligheid en minder diepe dalen in het leven.
Lees hier meer over Hartritme meditatie.
Welke vorm past bij mij?
We raden je aan altijd je gevoel en idealen in ogenschouw te nemen bij het zoeken naar een geschikte meditatiesoort voor jou. Experimenteren met verschillende soorten kan noodzakelijk zijn voordat je de aanpak vind die bij je past.