Champix, voor als je verslaafd bent aan roken

Champix, voor als je verslaafd bent aan roken

Champix wordt aan mensen voorgeschreven die verslaafd zijn aan roken. Het is een ontwenningsmiddel die de gevoeligheid van nicotine in de hersenen vermindert. Zo verlangt men minder naar nicotine.

De tabletten moeten met een glas water ingenomen worden. De eerste 3 dagen begin je met een tablet die minder sterk is. Dag 4 tot 7 neem je dan 2 tabletten in en daarna gebruik je de normale dosering. Het mag met of zonder voedsel ingenomen worden, maar om de tabletten niet te vergeten zou het goed zijn om ze tijdens de maaltijden in te nemen. De minder sterke tabletten hebben een witte kleur en de andere een blauwe kleur.

Gewoonlijk worden 2 tabletten voorgeschreven, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Meestal schrijft de dokter een kuur van 2 weken voor. Als je succesvol gestopt bent met roken, zal je Champix dan nog een 12 weken moeten gebruiken om te voorkomen dat je weer begint te roken.

De bijwerkingen die je bij dit middel kan krijgen, zullen veel op ontwenningsverschijnselen lijken. Meestal zijn deze de eerste weken het ergst. Deze bijwerkingen kunnen zijn: misselijkheid, slapeloosheid, neusverkoudheid en hoofdpijn. Bijwerkingen die zelden voorkomen: spier- en gewrichtspijn, droge mond, pijnlijk tandvlees, slaperigheid, duizeligheid en toename of juist vermindering van je eetlust.

Je mag geen auto besturen wanneer je last krijgt van deze bijwerkingen, maar het is niet verboden om alcohol te drinken. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, moet je met je arts nagaan of je Champix wel mag gebruiken.


Leave a Reply

Gerelateerde Artikelen