Belangrijke voedingstips voor sporters

Belangrijke voedingstips voor sporters

Vitamines, mineralen, voeding en andere supplementen hebben een positief effect op het opbouwen van je conditie, uithoudingsvermogen of kracht. Je kunt deze voedingsstoffen ook op een natuurlijke manier binnen krijgen. Door goed en bewust te eten krijg jij ook alle benodigde voedingsstoffen binnen.

Welke voedingsstoffen bij welke training

Welke stoffen je nodig hebt hangt er erg vanaf wat voor soort beweging jij gaat ondernemen..

Duursport:  hierbij maakt je lichaam gebruik van je glycogeen en vetvoorraad. Je moet er voor de inpspanning al voor zorgen dat je voldoende glycogeen in je spieren en bloed hebt. Eet daarom de dag voor je training een koolhydraatrijke maaltijd. Ongeveer drie uur voor het sporten heb je een tweede koolhydraatrijke nodig. Om je tijdens te training net iets meer energie te geven kan je ervoor kiezen extra suikers binnen te krijgen. Dit zit bijvoorbeeld in een sportdrankje of een banaan.

Krachttraining: bij krachttraining is een andere stof erg belangrijk, namelijk eiwit. Eiwit zorgt voor het opbouwen van spierkracht en spiermassa. Wanneer je sport heb je minimaal 1,6 gram eiwit nodig. De exacte hoeveelheid hangt af van hoeveel inspanning jij verricht en wat je lichaamsbouw is.

Spierpijn

Bij sporten hoort spierpijn. Vaak worden er voedingssupplementen gebruikt om de spierpijn te beperken en verkorten. Nu is dit in principe niet schadelijk, maar weet wel wat je precies binnen krijgt. De stof die je spierherstel bevorderd is eiwit. Je kan er daarom voor kiezen om eiwitshakes, repen of andere speciale eiwit producten te consumeren. Mocht je het niet een fijn idee vinden om deze producten te gebruiken, dan heb je natuurlijk ook andere middelen tegen spierpijn.Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen gebruik te maken van een warmtepad of spierbalsem. Door de warmte zal de spierpijn verminderen.

Voedingstips

Er zijn een aantal belangrijke adviezen die voor iedereen gelden op het gebied van goed eten:

  • Drink voldoende water.
  • Eet voldoende voedingsvezels, deze zijn te vinden in o.a. volkoren producten, groente en fruit.
  • Eet gevarieerd: 200 tot 500 gram groente, twee stukken fruit, vis, vlees of goede vervangers indien vegetarisch. Kies voor volkoren en volwaardige koolhydraten zoals zoete aardappel, zilvervliesrijst, bonen, peulvruchten.
  • Verdeel het eten over de hele dag om alle voedingsstoffen goed op te kunnen nemen.
  • Eet niet te zwaar en vooral licht verteerbaar voor je gaat sporten.
  • Extra vitamines en mineralen zijn bij één a twee keer per week sporten en bij een normaal en gezond voedingspatroon niet echt nodig. Lukt het niet om voldoende groente, fruit, vezels en de juiste vetten te eten dan kan het zeker geen kwaad om hiernaar te kijken.
  • Sla je ontbijt nooit over. Tijdens onze nachtrust verbranden we simpelweg gewoon nog steeds kcal en deze dienen voor een goede prestatie wel aangevuld te worden.

Related Posts