Alternatieve geneeswijzen niet in basispakket zorgverzekering
Categorie : Lichamelijke gezondheid Ziektes
Naast de reguliere geneeskunde zijn er de alternatieve geneeswijzen. Tot de alternatieve geneeswijzen en geneesmiddelen. Tot de alternatieve geneeswijzen behoren behandelingen als chiropractie, acupunctuur en iriscopie. Homeopathische middelen zijn alternatieve geneesmiddelen.
Alternatieve geneeswijzen zijn populair. De alternatieve geneeskunde wordt door veel mensen gezien als een waardevolle aanvulling op de reguliere geneeskunde. Jaarlijks bezoeken meer dan twee miljoen mensen een alternatieve genezer. De circa twintigduizend alternatieve genezers in Nederland hebben jaarlijks meer dan 15 miljoen afspraken met hun cliënten. Toch zit de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen niet in het basispakket. Er zijn wel veel zorgverzekeringen waar je een aanvullende verzekering kunt afsluiten voor een bezoek aan een alternatief genezer en voor alternatieve geneesmiddelen.
Niet alle alternatieve geneeswijzen vergoed
Kies je regelmatig voor een alternatieve behandeling? Dan kun je overwegen om een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen af te sluiten. Bedenk wel dat niet iedere zorgverzekeraar alle alternatieve geneeswijzen vergoed. Bezoek je bijvoorbeeld regelmatig een iriscopist? Zoek dan een zorgverzekering die de alternatieve behandeling iriscopie vergoed. Of dit zo is staat in de polisvoorwaarden van de verzekering. Het is dus noodzakelijk om goed de polisvoorwaarden te lezen.
Vergelijken van premies en voorwaarden
De premie die je moet betalen voor een aanvullende zorgverzekering alternatieve geneeswijzen en geneesmiddelen verschilt per zorgverzekering. Ook de vergoeding verschilt per zorgverzekeraar. Bij een bepaalde premie hoort een bepaalde maximaal vergoeding per jaar. Veel zorgverzekeraars vergoeden ook een maximaal bedrag per dag. Kost 1 behandeling bij bijvoorbeeld een acupuncturist 70 euro en is de maximale vergoeding per dag 50 euro. Dan krijg je 50 euro vergoed. Ook zijn er zorgverzekeraars waar je altijd moet bijbetalen. Ze vergoeden bijvoorbeeld maximaal 80 procent van een alternatieve behandeling of een alternatief geneesmiddel. Het vergelijken van de premies en voorwaarden van de verschillende zorgverzekeraars is dus niet eenvoudig.
Tips bij het afsluiten van een aanvullende verzekering
• Overweeg je om een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen en geneesmiddelen af te sluiten? Bekijk dan welk bedrag je jaarlijks aan premie moet betalen. Bedenk dat je, ook als je een aanvullende verzekering hebt, vaak een deel van de kosten zelf moet betalen. Maak dan een afweging. Bezoek je maar enkele keren per jaar een alternatieve genezer? Dan is het waarschijnlijk goedkoper om zelf alle kosten te betalen.
• Maak je gebruik van een bepaalde alternatieve geneeswijze? Controleer dan of deze behandelwijze door de aanvullende zorgverzekering wordt vergoed. Dit verschilt per zorgverzekering. Het verschilt overigens ook per jaar. Een zorgverzekeraar kan besluiten om een bepaalde alternatieve geneeswijze niet langer te vergoeden.
• Bezoek je vaak een bepaalde therapeut om je te laten behandelen? Veel zorgverzekeraars vergoeden alleen een behandeling als die therapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging of koepelorganisatie. Ongeveer de helft van de circa twintigduizend alternatieve genezers is aangesloten bij een beroepsvereniging. Bovendien moet de factuur van een therapeut voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals AGB-codes en NAW-gegevens. Controleer dus of behandeling door jouw therapeut vergoed wordt door de zorgverzekeraar waar je de aanvullende verzekering afsluit. Neem bij twijfel contact op met de zorgverzekeraar.
Kijk op Zorgverzekering-vergelijken.net voor meer informatie.