Allergie en ionisatie, is een luchtreiniger de oplossing?

luchtreiniger met ionisator

Allergie en ionisatie, is een luchtreiniger de oplossing?

Er zijn veel stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken, zoals te lezen valt op Allergie Plein. Omdat we nu eenmaal constant zuurstof nodig hebben, is het ook logisch dat via de luchtwegen stoffen worden ingeademd waar sommige mensen allergisch op reageren.

Hooikoorts veroorzaakt door diverse soorten pollen levert ieder jaar overlast op voor miljoenen Nederlanders, van milde verschijnselen tot zeer onaangename. Hetzelfde geldt voor uitscheidingen van de huisstofmijt. Daarnaast zijn er nog bacteriën, schimmels, virussen en andere schadelijke stoffen aanwezig, zeker ook in de woon- of werkruimte. Filteren van de lucht biedt geen oplossing omdat de schadelijke items vaak te klein zijn om door een filter te worden verwijderd. Een oplossing kan dan een luchtreiniger met ionisator zijn.

Wat is ionisatie?

Ionisatie is een verschijnsel dat de mens via de natuur heeft ontdekt. Normaal zijn luchtmoleculen neutraal en zullen die zich ook nergens mee binden. Maar onder bijzondere omstandigheden zoals bij een onweer ontstaan door de energie van de bliksem deeltjes die negatief zijn geladen. De natuur zoekt altijd naar evenwel en derhalve hechten deze negatieve deeltjes zich aan alle minuscule items in de lucht, zoals pollen, schimmels, virussen etc.

Op deze manier wordt de lucht buiten met enige regelmaat gereinigd. Een luchtreiniger met ionisator werkt met het zelfde principe. Per seconde (!) worden miljarden negatieve deeltjes aangemaakt die zich hechten aan verontreinigingen in de woning en die onschadelijk maken. Dat geldt zowel voor pollen, (uitscheidingen van) huisstofmijten als ziekmakers en fijnstof.

Helpt ionisatie bij allergieën?

In een rapport van het RIVM wordt geconstateerd dat bij vijf onderzoeken is aangetoond dat een luchtreiniger met ionisator een positieve werking heeft bij patiënten met astma. Ook is bij twee onderzoeken duidelijk geworden dat stoffen die tot allergieën kunnen leiden duidelijk verminderen bij gebruik van dit hulpmiddel. Een recent Zweeds onderzoek toonde aan dat de verspreiding van het influenzavirus beduidend minder is indien er gebruik wordt gemaakt van een luchtreiniger met ionisator. Even belangrijk is wellicht dat in het verslag van het RIVM ook wordt geconcludeerd dat een luchtreiniger met ionisator geen enkele negatieve invloed op de gezondheid heeft. Het kan dus echter wel positief werken bij diverse gezondheidsklachten.

Hoe gebruik je een luchtreiniger met ionisator?

Een luchtreiniger met ionisator kan je zowel in woon- als werkruimten gebruiken. Je hoeft daarvoor geen bijzondere voorzieningen te treffen. Het apparaat kan overal geplaatst worden in een kamer omdat de negatieve deeltjes zich over de hele ruimte zullen verspreiden. Een dergelijke luchtreiniger vraagt relatief weinig onderhoud. De filters die zich aan de bovenkant bevinden moeten ongeveer 1 keer per 2 a 3 maanden worden gereinigd met een zachte borstel. Op de collector worden de onschadelijk gemaakte deeltjes verzameld. Deze moet -afhankelijk van de kwaliteit van de lucht- iedere week of twee weken worden gereinigd. Dat is mogelijk in een mild sopje van lauw water. Een collector is niet geschikt voor de vaatwasser.

Verder heb je geen omkijken naar de luchtreiniger en zorgt deze ook niet voor geluidsoverlast. Check bij aanschaf altijd welke luchtreiniger het meest geschikt is voor een bepaalde ruimte thuis of op het werk.


Uitloggen op dit account

Geef een reactie

Related Posts