4 Manieren om minder vet te eten

4 Manieren om minder vet te eten

We eten al snel te vet, er zit namelijk overal wel vet in. Toch kunnen we hier onderscheid in maken, je hebt namelijk goede vetten en slechte vetten. Dit noemen we onverzadigde vetten en verzadigde vetten.

Vet soorten

Bijna alle producten bevatten beide vetsoorten. Belangrijk om te weten is dat je de verzadigde vetten zoveel mogelijk moet proberen te ontwijken. Dierlijk vetten zijn over het algemeen gezond. Vetten die in vis zitten bijvoorbeeld zijn erg goed voor je. Vet in vlees is tot op bepaalde hoogte ook goed voor je. En daarom is de variatie in voeding zo belangrijk.

Verzadigde vetten zorgen ervoor de je LDL-cholesterol wordt verhoogt. Dit heeft weer het effect dat dit blijft plakken aan de wanden van je bloedvaten en vergroot hiermee de kans op een hartaanval en beroerte. Deze kun je verlagen door minder verzadigde vetten te eten en meer onverzadigde vetten. Hier vind je meer informatie over hoe je cholesterol verlagen kunt.

Onverzadigde vetten verlagen juist weer het LDL-cholesterol. (Wat is LDL-cholesterol?) Vetten zijn dus zeker wel belangrijk voor ons lichaam tot in een bepaalde mate. Met alleen sporten kom je er niet, je voeding is nog belangrijker dan sporten. Of je nu wel of niet sport, minder vet en meer onverzadigde vetten in je voeding is een goede stap.

Vet is met mate nodig voor je lichaam

Vet is namelijk belangrijk en dient als brandstof voor je lichaamscellen. Ook is het een bouwstof voor deze cellen. En zorgt een laagje vetweefsel onder je huid dat je lichaam beschermt wordt tegen kou.

Dat je goed moet kijken naar welke producten je koopt en eet. Is een. Een ander probleem ligt in de manier hoe we onze voeding bereiden. Vlees en vis bakken we meestal in een pan met vet. We gebruiken hiervoor roomboter, olijfolie of andere plantaardige oliën.

Omdat er in alle producten al genoeg vet zich van zichzelf. Is het belangrijk om vaker zonder vet te koken. Daarom gaan we je 4 manieren geven om minder vet te eten.

Hoe kun je koken en minder vet gebruiken?

Soms is het gewoon lekker om je verse biefstuk of zalmmoot in een laag hete roomboter te bakken. Dit geeft namelijk veel smaak aan vlees en vis. Hoe lekker dit ook kan zijn, moeten we dit niet te vaak doen. Gelukkig zijn er veel alternatieven om eten te bereiden waarbij je geen vet of boter nodig hebt.

Denk aan koken, stomen, gerechten uit de oven en van de laatste tijd de airfryer. Dit zijn allemaal manieren waarmee je je eten met aanzienlijk minder vet kunt bereiden. Wanneer we geen vet gebruiken denken we vaak dat het eten daardoor minder lekker wordt. Daar is natuurlijk niks van waar. Van ook een gestoomd stukje vis, of gestoomde groenten kunnen fantastisch lekker zijn.

  • Ovengerechten

De eerste die ik wil behandelen met je zijn ovengerechten. Naast bakken in de pan, is de oven de tweede meest gebruikte manier van eten bereiden. Toch gaat dit vaak gepaard met veel vet gebruik terwijl dit in de oven juist niet nodig is.

In de oven dient vet alleen als middel om ervoor te zorgen dat het niet aanbakt en aan je ovenplaat blijft vast zitten en om een krokant bruin laagje te krijgen. In het eerste geval kun je beter altijd bakpapier gebruiken. Hiermee voorkom je dat bijvoorbeeld vlees of aardappelen aan de ovenplaat blijven plakken. Vervolgens is een theelepeltje olijfolie meer dan genoeg om er voor te zorgen dat je vlees, vis of aardappelen dat bruine korstje krijgen.

  • Airfryer

Dit is ongetwijfeld de nieuwste manier van eten bereiden in Nederlandse keukens. Hoewel een Airfryer in feite een mini oven is. Is het meer een overtuiging voor mensen om gezonder te gaan frituren. Een Airfryer zorgt ervoor dat je met een theelepeltje olie al kunt frituren.

Omdat de ruimte waarin je de producten legt, compact is en goed afgesloten kan de warmte van de airfryer de producten goed verwarmen op hoge temperaturen. Dit in combinatie met een druppel olie zorgt ervoor dat je dezelfde lekkere patatjes en kroketten kunt eten alsof je ze gefrituurd hebt. Maar dan zonder die liters vet die je normaal zou gebruiken. Een paar jaar geleden waren deze airfryers nog erg duur voor veel mensen. Inmiddels zijn er veel verschillende merken en modellen waar je uit kan kiezen. Door de concurrentie van verschillende airfryers is de prijs ook veel toegankelijker geworden en vind je nu steeds vaker een airfryer in Nederlandse keukens.

  • Stomen

Het stomen van eten is de laatste 10 jaar pas in opkomst gekomen. Dit omdat je nu bij winkels zoals de Blokker stomers kunt kopen, waarmee je makkelijk hele gerechten kunt bereiden. Deze stomers zijn perfect voor groenten. Maar ook vlees zoals kipfilet en slavinken kun je hier prima in bereiden. Met deze stomers bereid je het eten door middel van water waar heel heet stoom vanaf komt waardoor het eten snel gaart. De mooie eigenschappen hiervan zijn, dat je geen vet hoeft te gebruiken. Dat het vet uit het vlees druipt en op de bodem van de stomer blijft liggen. En dat alle smaken goed behouden blijven.

  • Koken

Dit is net zoiets als stomen. Het verschil is dat je nu je eten in het hete water bereidt. Hoewel wel dit altijd al doen voor onze groenten, rijst en aardappelen. Kun je ook prima vlees koken. Sterker nog denk aan spareribs die je eerst even kookt waarna je ze nog enkele minuten in de oven afbakt voor de krokante laagje. Hierdoor worden je spareribs super zacht en valt het vlees zo van het botje af. We zijn hier niet om je van lekkere recepten te voorzien. Mocht je te beginnen watertanden na dit stukje over super malse spareribs. Dat stel ik voor dat je zelf even een lekker recept opzoekt.

Zoals je ziet is koken met minder of zonder vet helemaal niet moeilijk. Wanneer je op verschillende recepten zoek met deze manieren van bereiden. Kun je duizenden lekkere recepten vinden op het internet. Veel plezier met gezonder koken en eten!


Related Posts