Wat is een winterdepressie?

Wat is een winterdepressie?

Veel mensen ervaren een vrij somber gevoel tijdens de koude winterdagen. Deze periode wordt dan ook als het meest somberst gezien van het hele jaar, hier komen de meeste depressies te voorschijn. Dit winterfenomeen heeft als naam de winterdepressie gekregen, en het is een depressie die ontstaan is door de verstoring van de natuurlijke dag en nachtritmes in je lichaam. Hier door voel je je blij in de lente en somber in de winter. In dit artikel gaan we dieper op de winterdepressie in en laten we zien wat de kenmerken van deze depressie zijn.

De voornaamste reden dat mensen last krijgen van een winterdepressie is het gebrek aan voldoende zonlicht. De zon gaat eerder onder in de winter en de dagen zijn relatief kort. Per dag krijg je dus veel minder zon dan dat je in de zomer binnen krijgt. Het gevolg is dat onze biologische klok van slag raakt, hierdoor voel je je sneller moe. Ook spelen vitamines en andere stoffen een grote rol, deze beïnvloeden namelijk voor een groot deel je gemoedstoestand. Een voorbeeld van deze stoffen is het slaaphormoon melatonine. Dit hormoon wordt s’nachts gemaakt, het zorgt voor een slaapwekkend gevoel. Als de dagen dus kort zijn maak je veel meer melatonine aan, je krijgt niet genoeg licht binnen. Hierdoor kunnen mensen moe worden en soms willen ze niet meer uit bed komen.

De winterdepressie is echter geen echte depressie, maar een hele lichte vorm daar van. Mensen spreken dus ook wel van een dip in plaats van een depressie, een depressie is namelijk vele malen erger. Het kan ernstig zijn maar vaak zie je dit bij mensen die al depressief waren alleen nog depressiever werden door het winterweer. Ieder jaar hebben er duizenden mensen last van deze winterdip, over het algemeen zijn het vrouwen. Hier onder staan enkele symptomen van de winterdepressie:

Verandering van het ritme

Mensen die last hebben van een winterdepressie beschrijven vaak hetzelfde effect, ze voelen zich s’ochtends heel moe en ze komen pas langzaam de dag op gang. Dit komt omdat de biologische klok van de kaart is, wanneer je dit hebt kun je dus last krijgen van vermoeidheid.

Veel behoefte aan slaap

Door het verstoorde slaapritme ben je vaak heel de dag moe. Wakker blijven is lastig en je hebt veel behoefte aan wat extra slaap. Je zult je eerder moe voelen en eerder naar bed gaan om aan voldoende slaap te komen. Ook zal het opstaan s’ochtends lastig gaan, je zult het vervelend vinden om uit bed te komen.

Er zijn wel wat dingen die je kunt doen om deze “winterdepressie” minder erg te laten zijn. Ga ’s morgens vroeg een wandeling maken. Er zit dan relatief veel ‘blauw’ in het licht. Blauw licht remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en je zult je minder moe voelen. Sporten helpt ook om je wakker te houden. Beweeg dus extra veel deze tijden. Ook kan het helpen om wat extra vitamines binnen te krijgen, eet dus veel fruit en neem waar nodig een vitaminepil. Als laatste tip raden we aan om de fiets te pakken in plaats van de auto. Door de frisse lucht zul je je een stuk wakkerder voelen.


Related Posts